mszp.hu | Belföld
2023. május 02. 12:12

Tüttő Kata: A válságkezelésben és a bérügyben teljesen más utat mutatott Budapest a kormányhoz képest

Tüttő Kata: A válságkezelésben és a bérügyben teljesen más utat mutatott Budapest a kormányhoz képest
A munka ünnepének jelentőségéről napjainkban, valamint a jövő munkahelyeinek jellemzőiről és a nemek közti esélyegyenlőtlenségekről is beszélt Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettese az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában.

Május elsején a munkáról kell beszélni, arról, hogy mit értek el az érdekképviseletek, a jobb munkakörülményekről, jobb bérekről, a kevesebb túlóra ügyéről. Azonban arról is szót kell ejteni, hogy mi a munka jelene és jövője, mondta el Tüttő Kata. Hozzátette, fontos átgondolni, hogy mit hoztak a válságok és a távmunka, de az automatizációról, robotizációról és a ChatGPT-ről is érdemes beszélni.

Tüttő Kata elmondta, azért fontos Budapest és az ellenzéki önkormányzatok, mert ezek azok a helyek, ahol az ellenzék meg tudja mutatni, hogy lehet együtt gondolkodni, közösen felelősséget vállalni, együtt kormányozni és lehet egy másik utat is mutatni. Budapest válságkezelésben és bérügyben nagyon más utat mutatott, mint a kormány, tette hozzá a szocialista főpolgármester-helyettes. Míg az országban gyakorlatilag megszűnt az érdekegyeztetés, addig Budapest érdekegyeztető fórumot hozott létre, míg a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt, addig a főváros kijelentette, hogy azt semmilyen körülmények között nem fogják alkalmazni. Továbbá, a kormány elbocsátotta azokat a pedagógusokat, akik kiálltak a jogaikért, Budapest pedig bérmegállapodást kötött velük, foglalta össze Tüttő Kata.

Az MSZP alelnöke a fővárosi túlélőcsomag kapcsán elmondta, ennek két alapvető „cölöpe”, hogy Budapestnek működnie kell és a béreket minden körülmény között ki kell fizetni. „Nem mindegy, hogy egy problémát ki milyen eszközzel és milyen gondolkodással kezel” – összegzett Tüttő Kata.

A munka ünnepe ma arról szól, hogy a férfiak és a nők nem egyenlően osztják meg egymás között a fizetett és nem fizetett munkát, beszélni kell arról is, hogy a férfiak és a nők ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetést kapnak-e, a nem fizetett munkák megosztásáról, valamint arról is, hogy mi a következménye annak, hogy a nők sokkal több olyan munkát végeznek, amiért semmilyen fizetés nem jár. Ebből pedig az is következik, hogy a nőknek kevesebb lesz a megtakarításuk, a nyugdíjuk, valamint az is, hogy a nők sokkal nagyobb eséllyel szegényednek el időskorukra.

A munka világának átalakulását meg kell érteni, ezért fontos beszélni az automatizációról, a robotizáciról és a mesterséges intelligenciáról is. A munkahelyteremtést szinte varázsszóként használják, de fontos kiemelni, hogy nem ugyanaz a szalag mellett állni, éppen annyi fizetésért, amiből lehet enni és aludni, mint egy rugalmas munkahelyen, sokszoros fizetésért dolgozni. „Mindig azt szoktam mondani, hogy a politikus olyan munkahelyekben gondolkozzon, olyan munkahelyet teremtsen, főleg, ha a jövőről gondolkozik, ahova a saját gyerekét is szeretné, hogy ott dolgozzon” – összegezte gondolatait Tüttő Kata.

Kapcsolódó párttagok