mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 23. 19:13

Tüttő Kata: a városi polgároké vagy a turistáké legyen a Belváros?

Tüttő Kata: a városi polgároké vagy a turistáké legyen a Belváros?
Szemléletbeli különbség van Budapest V. kerületének mostani vezetése és őközötte, mondta Tüttő Kata szocialista politikus, az ellenzék közös belvárosi polgármester-jelöltje . A kérdés az, hogy az ott élő polgároké, vagy az 1-2-3 napig ott tartózkodó turistáké és üzlethelyiségeké lesz-e a negyed.
Egyre kevesebben élnek Budapest Belvárosában. A lakások nagy részében szálloda működik, és rengeteg áll üresen, miközben lakhatási válság van Budapesten.
 

A fideszes vezetés arra vár, „hogy ne maradjon bent senki, és le lehessen az egészet díszkővel burkolni, mert azzal nincsen semmi baj” – mondta Tüttő az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.
 
„Szeretnénk, ha Belváros nem egy élettelen turista- és üzleti negyed lenne” – mondta a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd, a Magyar Szocialista Párt és a Liberálisok közös jelöltje.
 
„Ez alapvetően más gondolkodás azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene egy városnak kinéznie. Hogy abban ott élő polgárok legyenek, vagy pedig 1-2-3 napig ott tartózkodó turisták, és üzlethelyiségek”.
 
A mostani polgármester eposzi jelzője a „térkőburkoló” lehetne, „én meg szeretnék a ’faültető’ lenni” – mondta. Elmesélte: korábbi belvárosi lakosként várandóssága alatt kezdte „anyaszemmel nézni” a várost: a légszennyezettséget, a hiányzó zöldfelületeket, a babakocsival közlekedés nehézségeit. „Kisgyerekes szemmel már egész másképp láttam azt, hogy milyen egy élhető, családbarát, gyerekbarát város.”
 
A Régiók Európai Bizottságában végzett munkája során pedig – melyet a 28 európai uniós tagállam helyi és regionális szinten megválasztott képviselői alkotnak – európai legjobb gyakorlatokat gyűjtött össze, hogyan néznek ki a jövő városai, és hogy az éghajlatváltozással milyen feladatuk és felelősségük van.
 
„Nemcsak arról szól, hogy néhány szerencsétlen fát elültetünk” a térkővel burkolt tereken. A zöld tömeg érdemi növelésére kifejezetten belvárosi környezetben is léteznek innovatív megoldások: zöldtetők, zöldfalak, lugasok.
 
Programját ismertetve elmondta: egyik része a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az épületekkel kezdődő „igazi rezsicsökkentés”. Kibocsátás-csökkentésre az Európai Unió következő 7 éves költségvetése kiemelt forrásokat tervez a városok számára is, így hőszigetelésre és napelem-programokra várhatók pályázatok.
 
A zöldítésen kívül másik fontos programpont a hulladékügy: itt „meg kell támogatni a mostani szelektívhulladék-gyűjtőrendszert”, és támogatni lehet a csomagolásmentes boltokat, a komposztálást, egész évre kiterjeszteni a „műanyagmentes júliust” .
 
De javítani kell a város alkalmazkodóképességét is az éghajlatváltozáshoz: az előrejelzések szerinti elviselhetetlen forrósághoz vagy hirtelen lezúduló csapadékhoz is alkalmazkodnia kell tudni a városoknak.
 
Tüttőt kérdezték arról is, „volt-e ára” annak, hogy Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke, aki korábban indult volna ellene a belvárosi polgármesterségért, végül beállt mögé.
 
Tüttő azt felelte: „Minden szövetséges, aki mögöttem van, azért fogtunk össze, mert szeretnénk egy szabadabb, boldogabb európai országban élni. Tehát ennek ilyen értelemben nincsen ára. (...)  Abban kellett tárgyaljunk, hogy tudunk-e együtt dolgozni – és tudunk!”
 
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok