mszp.hu | Belföld
2023. március 29. 21:02

Tüttő Kata: A zsebből előhúzott törvényjavaslatok ritkán szolgálnak közcélt

Tüttő Kata: A zsebből előhúzott törvényjavaslatok ritkán szolgálnak közcélt
Finnországgal és Svédországgal „egy szövetségbe tartozunk”, amelynek az a lényege, hogy legyen béke ezen a kontinensen – mondta Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese az ATV, A nap híre című műsorában, kedden.

A kormány szigorítani készül a kampányok- és a jelölőszervezetek finanszírozásáról rendelkező törvényeken, mindezt az egyenlő esélyekre hivatkozva. Erre, és a közelgő önkormányzati választásokra reflektálva az MSZP főpolgármester-helyettese elmondta, hogy: „az elmúlt választások egyikén sem tudtunk egyenlő esélyekről beszélni.”

Vannak olyan törvényjavaslatok, amelyeken a Fidesz képes akár 8-9 hónapig is rágódni, gondolkodni arra hivatkozva, hogy szükség van az alapos megfontolásokra, valamint a széles nyilvánosságra. Ilyen például a NATO ratifikációs eljárás. De amennyiben a kormánypártnak ezzel ellentétes az érdeke, akkor ezeket a törvényjavaslatokat „úgy húzzák elő a zsebükből”, hogy mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kerülnek az Országgyűlés elé. Ezek a javaslatok általában sosem a közérdeket, hanem sokkal inkább valamilyen fideszes érdeket szolgálnak. A kormánypárti képviselők sose beszélnek arról őszintén, hogy mi a valódi célja a javaslatnak. „Meg fogjuk látni, hogy csak propaganda célokat szolgálnak-e vagy van-e mögötte valami egészen más” – érvelt Tüttő Kata.

A jegybank kamatdöntő ülést tartott, ahol az a döntés született, hogy változatlanul 13 százalékos marad az alapkamat – amely a régióban a legmagasabb. Az MSZP alelnöke elmondta, hogy a létező legrosszabb és „legdrágább dolog” az, amikor a nyilvánosság előtt vitatkoznak az állami szervek vezetői a gazdasági- és pénzpolitikai kérdésekről ahelyett, hogy egy irányba húznának. „Annak, akinek sok pénze van állampapírban az lehet, hogy pillanatnyilag örül, de akinek vállalkozása van és hitelből finanszírozna, az pedig zokog, hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem tud senki semmit beruházni, építeni, vállalkozást működetni” – mondta a főpolgármester-helyettes. Hiszen ezt a magas kamatot nem valaki idegen fizeti, hanem ezt mi fizetjük meg a mindennapjaink során. Ez a magas kamatkörnyezet a főváros számára nagyjából 20 milliárd forintos többletkiadást jelent.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügyében Tüttő Kata elmondta, a finnek és a svédek is a „mi családunkhoz tartoznak”, hiszen egy szövetségbe tartozunk, amelynek az a lényege, hogy legyen béke ezen a kontinensen. Szomorú, hogy a szélesebb értemben vett családunk, az ott élő emberek biztonságának a kérdését elodázzuk. Miközben a kormány semmilyen értelmes feltételt nem támasztott Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához.

 

Kapcsolódó párttagok