mszp.hu | Belföld
2024. március 23. 16:21

Tüttő Kata: az MSZP nem délibábokat kerget, hanem a valóságot látja

Tüttő Kata: az MSZP nem délibábokat kerget, hanem a valóságot látja
Szombaton megtartotta kongresszusát a Magyar Szocialista Párt, melyen hivatalosan is az európai parlamenti lista vezetőjének választották Tüttő Katát, az MSZP alelnökét, valamint a párt kampányterve is hivatalossá vált. A rendezvényen beszédet mondott Kunhalmi Ágnes társelnök, Tüttő Kata EP-listavezető, Komjáthi Imre társelnök, Nemény András, Tóth József, Őrsi Gergely és Horváth Csaba polgármester, valamint Györfi Mihály alpolgármester, polgármesterjelölt is

Kunhalmi Ágnes beszédében megjegyezte, a kongresszus mindig kiemelkedő esemény a párt életében, jelen esetben pedig hatványozottan fontos, hiszen választások előtt áll a párt. A szocialista társelnök megköszönte pártja minden politikusának, képviselőjének, polgármesterének az elmúlt 5 év munkáját, mondván, ezek az emberek igazi baloldaliként az embereket szolgálták. Az ellenzéki önkormányzatoknak az elmúlt években különösen nehéz dolga volt, hiszen a kormány mindent megtett ellehetetlenítésükért, szinte minden forrást megvont a városvezetésektől.

A kongresszus az Európa rendezvényhajón zajlott, ez pedig nem véletlen, az MSZP is mindig Európába tartott, ott akart kikötni, most pedig, az Orbán-kormányok alatt hánykolódik az ország kelet és nyugat között. A Magyar Szocialista Párt mindig is sokat tett, hogy az ország nyugat felé közeledjen, emlékezetes, ez a párt vitte be hazánkat az unióba, a NATO-ba, és mindig arra törekedett, hogy EU-s életszínvonal legyen Magyarországon is.

Az ellenzéki politikusok annak idején a kormányon, jelenleg pedig az önkormányzatokban tesznek meg mindent azért, hogy alternatívát mutathassanak a kormánnyal szemben. Az MSZP nem felejtette el, hogy a politika nem a politikusoké, hanem az embereké. A párt szerint nem autoriter rendszerre, autoriter vezetővel van szükség, a társadalmi különbségeket nem növelni kell, hanem csökkenteni azokat. Azt pedig be kell bizonyítani, demokratikus körülmények között is lehet boldogulni, a vitákat, nézeteltéréseket így is lehet rendezni - mondta.

Kunhalmi Ágnes szerint komoly kihívás elé állítja az embereket, hogy ma nem külső veszélyektől kell megvédeni az országot, hanem a belső félelmeket, görcsöket kell feloldani. Ehhez vissza kell térni a demokratikus útra, a köztársaság útjára. Az MSZP ezért dolgozik.

A párt a demokratikus kormányzásban hisz, országos, önkormányzati, valamint európai uniós szinten is. Nem szabad hagyni, hogy Orbán Viktor megvalósítsa tervét az unióban, mely az EU visszafejlesztése egy csupán laza gazdasági szövetséggé. Az MSZP-nek feladata, hogy visszaszorítsa Orbánt és a szélsőjobboldalt, ezt a feladatot pedig az ellenzék egészének fel kell ismerni, ha ez megtörténik, uniós szinten érezhető lesz ennek a hatása. Ha teljesülnek Orbán szélsőséges kívánalmai, akkor az egyenlő lesz a szociáldemokrata vívmányok eltűnésével.

A Lánchíd tövében tartott kongresszuson Kunhalmi Ágnes Karácsony Gergelynek is köszönetet mondott, hiszen Tüttő Katával és társaikkal tettek meg mindent a híd renoválásáért. A főpolgármester munkája pedig a kerületekben is érezhető: a 18. kerület peremkerület létére számos juttatásban részesült, melyeket a fejlődésre lehetett fordítani. Így villamosfelújítások, egészségügyi felújítások mehettek végbe.

Budapest ellenzéki kézen maradása rendkívül fontos, hiszen ez a demokrácia egyik fellegvára, utat mutat a szociáldemokrata kormányzásban és fontos, hogy a budapestiek ne dőljenek be a szakmaiság álcájába bújtatott fideszes farkasoknak. Az MSZP-nek valódi javaslata van, egy alternatív útiterv, melyet lehet támogatni. Orbán Viktort és a Fideszt pedig nem lehet jobboldalról leváltani, csak balról, nem Orbán nélküli országra, nem jobboldali kormányra, van szükség, hanem baloldalira.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, kemény csata következik, mindenkinek fel kell vértezni magát, a Fidesz kíméletlen lesz, azonban nem szabad megroppannia a lelkeknek, és nem akkor kell baloldalinak lenni, amikor minden rendben van, hanem akkor, amikor semmi sincs.

Az MSZP bízik a baloldali, a szocialista szavazókban szerte az országban és arra kéri őket, hogy ők is bízzanak a pártban, zárta beszédét a szocialista társelnök.

Kunhalmi Ágnes után Komjáthi Imre szólalt fel. A párt férfi társelnöke kiemelte, megmutatja az MSZP erejét, hogy több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze aktivistái a közös indulásért. Az MSZP az a párt volt eddig is és a jövőben is az lesz, amelyik kimarad az ellenzéki pártok közti sárdobálásból, csatározásból, a béke és a stabilitás szigeteként viselkedik az MSZP. Komjáthi Imre szerint sikeres taktikának egy nagy, egységes ellenzéki blokk nevezhető, melyre minden baloldali szavazó jó szívvel voksol.

A következő hónapokban még erősebben kell fújni a harci kürtöt, nem szabad megnyugodni, hátradőlni, még többet kell tenni azért, hogy az MSZP-re szavazzanak az emberek. Ezért a párt politikusai mindent meg fognak tenni, továbbra is járják az országot, beszélgetnek az emberekkel. 

Komjáthi Imre három fő ígéretet nevezett meg. Elsőként megígérte, ő lesz az egyik legaktívabb az országjárásban. Másodszor: az MSZP részletes programmal, kiváló jelöltekkel fog kampányolni. Harmadszor: az MSZP tőkesúlyként fog funkcionálni, mely visszabillenti a többi ellenzéki pártot, ha szükséges.

A szocialista politikus szerint balról kell harcolni Orbán ellen, két keserves év után pedig most ismét komoly lehetőség előtt áll az ellenzék, élni kell ezzel.

A társelnökök után az MSZP polgármesterei, polgármester-jelöltjei szólaltak fel, elsőként Győrfi Mihály, Szolnok alpolgármestere, polgármester-jelöltje. Elmondta, Magyarország minden pontját képviseli az MSZP, Szolnokon ő pedig arra vállalkozott, hogy kiirtsa az ellenségeskedést a városi politizálásból.

Tóth József, a 13. kerület szocialista polgármestere elmondta, ennek a kerületnek a legnagyobb a lakosságmegtartó képessége Budapesten, több mint száz bérlakás épült, a kerület nemzetközileg is kiemelten vonzó. A június 9-i választásoknak pedig komoly tétje van, bent kell tartani az országot az unióban, az önkormányzatokat pedig szabaddá kell tenni.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere beszédében elmondta, az elmúlt 15 évben a kormány azért dolgozott, hogy szürke, ellenséges és bezárkózó ország legyen Magyarországból. A kormányt pedig az ellenzéki oldalon jelenlevő széthúzás tartja pozícióban. Az ellenzéknek együtt kell működnie, hogy kormányzóképes alternatíva legyen.

Szombathely szocialista polgármestere, Nemény András kiemelte, örömmel szolgálja városát, mindent megtesz azért, hogy közösség épüljön. A városvezető szerint fontos, hogy meggyőződés, belső iránytű segítsen neki a döntések meghozatalában, jelenleg Szombathely egy olyan város, melyben a környezet védelme és az identitás védelme is fontos szerepet játszik.

Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere szerint az önkormányzatokat nem szabad pártpolitikai csatározások helyszínévé tenni. Nem szabad hagyni azt sem, hogy a kormány leépítse azokat, közösséget kell építeni, amelyben számíthatnak egymásra az emberek, melyben együtt keresnek megoldásokat a problémákra.

Tüttő Kata zárta a felszólalók sorát. Az MSZP EP-listavezetője mindenkinek megköszönte a támogatást. Elmondta, pártja és politikustársai nem csak beszélnek a problémákról, hanem meg is oldják azokat. Az MSZP nem délibábokat kerget, hanem a valóságot látja. Így tudja, a Fidesz legyőzhető, erre azonban senki nem képes egyedül, ehhez együttműködésre van szükség. Orbán Viktor szavaira utalva elmondta, ha a Fidesz a homok a gépezetben, akkor az MSZP az olaj, ha ők a bot a küllők között, akkor az MSZP a stabilizátor.

Brüsszelben is azért fog dolgozni, hogy segítse az országot, a városokat, az embereket és az önkormányzatokat. Tüttő Kata öt feladatot jelölt meg: a női ügyek érvényesítése, Magyarország benntartása az unióban, egy erősebb Európa építése, a szociáldemokrácia megerősítése az unióban, valamint az uniós pénzek hazahozatala.