mszp.hu | Belföld
2022. június 14. 09:53

Tüttő Kata: Az ország fővárosa működni fog holnap és holnapután is!

Tüttő Kata: Az ország fővárosa működni fog holnap és holnapután is!
Az ország fővárosa működni fog holnap és holnapután is, a kormányzati elvonások ellenére – jelentette ki Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a Klubrádióban.

Mint mondta, a kormány elvonásai miatt „Budapesten annyi pénz hiányzik, (...) nincs az a gondolkodásmennyiség, nincs az a racionalizálás (...) itt már nem lehet kompenzálni”.

A fővárosban élők által befizetett személyi jövedelemadóból, áfából és jövedéki adóból semmi nem marad helyben; a vállalkozások által befizetett iparűzési adóból kell mindent megoldani, de az Orbán-kormány ezt is „folyamatosan csonkolta” az elmúlt két évben – mondta Tüttő a rádió Megbeszéljük! című műsorában pénteken.

Idén ebből az adóbevételből a kormány 35 milliárd forintot, jövőre 50 milliárdot szándékozik elvonni – ismertette.

Pedig ez az egyetlen megmaradt adóbevétel csak a közösségi közlekedés működtetésére elég, holott folyamatosan nőnek az egyéb közszolgáltatások kiadásai; járműveket is cserélni kell.

Ugyanakkor kijelentette: „A nap végén az üzemeltetési költségeket az állam és alrendszerei az adóforintokól ki fogja fizetni. Ebben én biztos vagyok”.

„Kell lenni közvilágításnak, kell működni a közösségi közlekedésnek, meg kell csináltatni az utakat, el kell vinni a szemetet, (...) ez így volt száz éve is, és most is így lesz, a jövőben is”.

Rámutatott: az adófizetőnek, aki jövedelme egy jelentős részéről lemond a közösség javára, „teljesen mindegy, hogy a kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat vagy a magyar állam végzi el” a feladatokat.

Mint mondta, „az az igazi fájdalma”, hogy a városban élő aófizetők egyáltalán nem szólhatnak bele, mi épül az általuk befizetett adóból.

Közölte: a városvezetés aktívan kezdeményez és gondolkodik, hogyan optimalizálhatná költéseit.

Ismertette: az Európai Unió Régiók Bizottsága indított egy kezdeményezést a háborúval összefüggésben: mivel „nemcsak a magyar kormány szeretne békét, hanem minden európai nagyváros”, az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentése érdekében végiggondolják, hogyan fogyaszthatnának kevesebb energiát.

Tüttő ugyanerre szólította a budapestieket, kiemelve: óriási jelentősége van a pici, apró lépéseknek is, hiszen 1 fokos hőmérsékleti különbség 6-8%-os energiahasználati különbséget jelenthet.

„Nem azt mondom, nehogy valaki félreértse, hogy nem szabad fűteni meg nem hűtünk, csak végiggondolni észszerűbben”, hogy mennyi energiát fogyaszt – mondta, hangsúlyozva: Budapest akkor is gondolkozna ezen, ha tízszer ennyi adóbevétel maradna a fővárosban.

Aki szeretne valamit tenni saját költségeinek optimalizálása vagy az európai béke megteremtése érdekében, „azzal tud segíteni, ha átgondolja, hogy hol tud esetleg kevesebb energiát fogyasztani, főleg ami orosz importból származik, legyen szó üzemanyagról, villamos energiáról, földgázról”, mert ezzel érdemben tudunk hozzátenni a közös európai erőfeszítéshez – mondta Tüttő.

Kapcsolódó párttagok