mszp.hu | Belföld
2023. június 08. 12:42

Tüttő Kata: Az ország összes vízszolgáltatója nagy bajban van

Tüttő Kata: Az ország összes vízszolgáltatója nagy bajban van
Hiába kérte a Fővárosi Vízművek az energiaárak emelkedésének kompenzálását, elutasító választ kaptak. Tüttő Kata, szocialista főpolgármester-helyettes szerint abszurd helyzet állt elő, mert olyanok fizethetnek rögzített árat, akik nem szorulnak rá, miközben az ország összes vízszolgáltatója veszteséggel adja oda a vizet az üzleti szereplőknek. Kompenzáció nélkül, rögzített árral minden köbméter vízen nagy a veszteség, ami miatt az ország összes vízszolgáltatója komoly bajba került.

Bár nem volt kiírva, de a Fővárosi Vízművek tudomást szerzett egy kormányzati „pályázatról”, amely kompenzációt ígért a megemelkedett energiaárak miatt nehéz helyzetbe kerülő vízszolgáltatóknak. A kormány azonban elutasította a Fővárosi Vízművek igényét, a hatalmas veszteségek ellenére sem kap támogatást a vállalat.

A Főváros helyzetét nem csak három-négyszeresére emelkedett energiaárak nehezítik, hanem a kormány által 4,5-szörösére emelt közműadó, „amit azért fizetünk, hogy csövek vannak a földben, és azon keresztül 2 millió budapesti jut ivóvízhez. Ez éves szinten 3 milliárd forintot jelent” – fogalmazott Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, az ATV Egynes Beszéd című műsorában szerda este.

A Főváros az Energiaügyi Minisztériumhoz fordult, bemutatva, hogy mennyi energiát spóroltak meg, mennyi többletköltség keletkezett, amit a hatóság is elismert, aki az árakat szabályozza.

„Nagyjából 13 milliárd az a veszteség, amit fedezni kell ebben az évben, ebből 5 és fél milliárdot kértünk nagyjából, tehát nem is a teljes összeget. De miért is keletkezett ez a veszteség? Ez a legabszurdabb. Senkinek nincs a fejében, hogy a kormány nemcsak a lakossági árakat kötötte meg annak idején, hanem az ország összes vízszolgáltatójának kötelezően, 10 évvel ezelőtti áron kell adni a vizet a gyógyszergyáraknak, az üzemeknek, az erőműveknek.”

A Főváros nem a lakosság terheit akarja növelni, de az abszurd, hogy gyáraknak, üzemeknek féláron kell adni a vizet. Minden eladott köbméteren óriási veszteség van. A kormány pedig semmilyen kompenzációt nem ad az ország vízszolgáltatóinak, ezért van az összes vízszolgáltató nagy bajban.

Tüttő Kata kérdésre elmondta azért nem adták át a vízműveket a kormánynak, mert jól látható mit tettek az oktatási és egészségügyi intézményekkel, miután állami fenntartásba kerültek. Nem kérnek abból, hogy a vízszolgáltatás is erre a sorsra jusson. A Fővárosi Önkormányzat nem adja fel a harcot, melyet azért vív, hogy az összes közműszolgáltatást fenntartsák, a béreket fizetni tudják.

 

Kapcsolódó párttagok