mszp.hu | Belföld
2024. május 16. 14:15

Tüttő Kata: Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, hogy az indulat ne torkollhasson fizikai erőszakba

Tüttő Kata: Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, hogy az indulat ne torkollhasson fizikai erőszakba
A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merényletről, a főpolgármester-aspiránsok televíziós vitájáról, valamint a jelenlegi gazdasági helyzetről is beszélt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje az ATV szerdai Aktuál című műsorában.

A szerdai kihelyezett szlovák kormányülés után a nyitrabányai kultúrház előtt adtak le öt lövést a szlovák miniszterelnökre, Robert Ficora. A kormányfőt előbb autójába tették, és elhajtottak vele, majd helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol hosszú órákon át műtötték. Állapota azóta is nagyon súlyos, de stabil.

Az esettel kapcsolatosan Tüttő Kata elmondta, hogy megrendítő, ijesztő, ami történt, hiszen az ember, amikor politikusnak áll, akkor nem gondolna arra, hogy megkíséreljék elvenni az életét. A hazai politikusok is iszonyatos mennyiségű gyűlölködő megjegyzéseket kapnak. Rengeteg egymás halálát kívánó komment érkezik, a közösségi média melegágya a gyűlölködésnek. Azonban az igazi kérdés az, hogy a gyűlöletbeszéd átválthat-e valódi erőszakká. Azért is kell fellépni a gyűlöletbeszéddel szemben, hogy ne váljon tényleges atrocitássá az indulat.

Visszataszító, hogy néhány órával a merénylet után már saját politikai céljukra akarják felhasználni egyesek a történteket.

A főpolgármester-aspiránsok televíziós vitájáról Tüttő Kata elmondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadott egy jelölti vitát, de nem arról kellene vitatkozni, hogy ki és hol vitázik, hanem arról, hogy kinek mi a véleménye egy település, illetve az unió jövőjéről. Az ellenzék a válságban a munkavállalók védelme mellett állt ki, bért emelt, és nemet mondott a rabszolgatörvényre.

Radikálisan csökkent az ipari termelés az elmúlt évekhez viszonyítva a KSH adatsorai alapján. Tüttő Kata elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a fogyasztás is visszaesett, hiszen az infláció és a magas árak miatt a nyugdíjak és a bérek elértéktelenedtek. A magas kamatszint pedig fojtogatja a gazdaságot, miközben a magyar kormány reptérvásárlásra, telekommunikációs cégek vásárlására költi a pénz, az uniós források hiányoznak, az államkassza pedig üres.

Kapcsolódó párttagok