mszp.hu | Belföld
2024. május 24. 18:32

Tüttő Kata: Június 9-én a szabadságért kell harcolni

Tüttő Kata: Június 9-én a szabadságért kell harcolni
Kőbányán folytatódott az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció országjárása. A X. kerületi kampányfórumon beszédet mondott Tüttő Kata, a három párt közös EP-listájának képviselőjelöltje, Dobrev Klára EP-listavezető, Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője, valamint Mustó Géza, a demokratikus ellenzéki pártok kőbányai polgármester-jelöltje, jelenlegi alpolgármester is. Tüttő Kata szerint a választásokon a jelenlegi demokratikus városvezetéseket kell megőrizni és bővíteni azok számát, valamint megmutatni: nem kell választani hazánk és az unió között, hiszen a kettő együtt igazán erős.

Tüttő Kata, az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció EP-képviselőjelöltje elmondta, a szövetséget kötő pártok politikusai ugyan másképp gondolkodnak bizonyos kérdésekről, azonban az értékrendjük azonos. A szocialista alelnök szerint Magyarország Európai Unióhoz való viszonyát érdemes Budapest 150 éves történelmével összekötni. Mint mondta, a főváros nem a különbözőségek, hanem az egyetértés és a sokszínűség városa. Egyszerre magyar és európai város is. A múltba tekintés pedig nem azt jelenti, hogy arra is kell haladni, hanem meg kell érteni ahhoz, hogy formáljuk a jövőt. Nem lehet tehát választani a haza és a haladás, vidék és Budapest, Magyarország és Európa között, mindezek ugyanis csak együtt létezhetnek.

A főváros jelenleg a demokrácia egyik utolsó tartaléka, a Fidesz szemében egy „bűnös város”, hiszen mindazt szimbolizálja, amitől a kormánypárt retteg, mondta el a főpolgármester-helyettes. Budapest a szabadság, az elfogadás, a sokszínűség városa. A főváros megmutatta, lehet másképp kormányozni, van másik út, nem csak a kormányé. A fővárosban nem csak beszéltek a tennivalókról, hanem meg is valósították azokat. A kormány intézkedéseivel szemben számos kérdést máshogy, humánusabban rendezett Budapest, így érdekegyeztető fórumokat hívtak össze, bért emeltek, kezelték a lakhatási- és klímaválságot, zöldfelületeket hoztak létre és csökkentették az egészségügyi intézmények várólistáit. Nem rendeleti, hanem részvételi kormányzással irányítottak, nem katonai missziókat kezdtek, hanem a klímasemlegességért küzdöttek, nem klíma-, hanem lakásügynökséget hoztak létre, nem bezártak vasutakat, hanem ingyenessé tették a tömegközlekedést a 14 év alattiak számára, nem lezárták a Balaton-partot, hanem megnyitották a Duna rakpartját. 

Június 9-én a városok szabadságáért kell harcolni, megvédeni a jelenlegi demokratikus városvezetéseket, hiszen ezek azok a tartalékok, melyekből egyszer majd újjá lehet építeni az egész országban a demokráciát. „Nincsen Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa” – zárta beszédét Tüttő Kata.

A kőbányai rendezvényen felszólalt Dobrev Klára, Arató Gergely és Mustó Géza is.

Kapcsolódó párttagok