mszp.hu | Belföld
2024. április 09. 16:19

Tüttő Kata: Ki kell szabadítani Magyarországot a NER fogságából!

Tüttő Kata: Ki kell szabadítani Magyarországot a NER fogságából!
Az ellenzéknek jelen körülmények között az a feladata, hogy alternatív utat mutasson az emberek számára, egy olyan kormányzás lehetőségét, amelyben hihetnek a választók, és amelyet meg is lehet valósítani. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-képviselőjelöltje a hétfő esti Aktuál című műsorban egyebek között Magyar Péterről, a kormányváltásról, valamint a politikusok felelősségéről is beszélt.

Magyar Péter szombati tüntetésére és kijelentéseire reagálva, miszerint Magyar a pártok EP-listavezetőivel vitázna, Tüttő Kata elmondta, „ellenségem ellensége a barátom”. Az elmúlt hetek alapján pedig Magyar Péter is kormányváltást akar, ahogyan az MSZP-nek is ez a célja. Ennek oka az, hogy az országban nem mehetnek tovább úgy a dolgok, ahogy eddig. Tüttő Kata szerint jó volna egy olyan vita, ami nem személyeskedésről és sárdobálásról szól, hanem arról, ki hogyan képzeli el az ország és az Európai Unió jövőjét, és hogy ki mit gondol az önkormányzatiságról, a városokról. A szocialista politikus kiemelte, kormányváltást szeretne pártjával, azonban arra is gondolni kell, mi történik másnap, a kormányváltást követően. A kormányzás pedig nem egyszemélyes feladat, több emberre van szükség. Éppen ezért össze kell kapaszkodniuk azoknak, akik kormányt akarnak váltani, és demokratikus keretek között meg kell állapodniuk. Tüttő Kata szerint azok pontosan látják milyen nehéz kormányozni, akik jelenleg is városokat vezetnek.

A valódi kérdés az, hogy tud-e az ellenzék egy olyan ajánlatot adni az emberek számára, amelyet meg lehet valósítani, és amelyben a választók hisznek. Amikor pedig vezető-választásra kerül a sor, akkor ennek olyan embernek kell lennie, akiben hisznek az emberek. Ehhez komoly ajánlatra van szükség, ilyet pedig nem lehet egy éjszaka alatt meghatározni.

Az MSZP EP-képviselőjelöltje szerint fontos lenne megérteni azt, hogy a Fideszt akkor lehet legyőzni, ha mindazok együttműködnek, akik másik irányba szeretnék kormányozni Magyarországot. A választások jogi kereteit ugyanis a Fidesz-kormány határozza meg, ahhoz nem lehet kívülről hozzányúlni. Tüttő Kata szerint egyértelmű, hogy mindannyian, akik kormányt akarnak váltani, egy normálisabb, európaibb Magyarországon akarnak élni, azonban nem lehet lesöpörni az asztalról a legalapvetőbb kérdéseket.

A jelenleg is érezhető ellenzéki sárdobálással pedig számos probléma van. Egyrészről, végtelenül sértő és nagyon mélyre süllyeszti a politikát, másrészről pedig azt eredményezi, hogy az emberek elfordulnak a politikától, a politikusoktól és elzárkóznak minden ezzel kapcsolatos dologtól. Tüttő Kata rámutatott, szívügye a nők helyzete és hatalmas szükség lenne több nőre a közéletben, azonban a jelenlegi viszonyok között teljesen érthető, hogy senki nem akar benne önként részt venni.

A szocialista főpolgármester-helyettes szerint egyértelmű a feladat, Magyarországot ki kell szabadítani a NER fogságából. Ezt szeretnék azok is, akik tüntetnek és azok is, akik az ellenzéki együttműködést támogatják. A NER tagjai ugyanis csak arra használják az országot, hogy minden mozdítható vagyont és közpénzt megszerezzenek maguknak.

Fontos látni, hogy 2019-ben az ellenzék győzelmet könyvelhetett el, Szombathelyen, Budapesten és számos más városban nyert ellenzéki polgármester. Ezeken a helyeken meg tudják mutatni a városvezetések, hogy nem egy Orbán Viktor nélküli Fideszre van szükség, hanem egy teljesen másfajta gondolkodásra és szemléletmódra. Budapest mindebben példát mutatott, így bérlakásépítéssel, zöldfelületek teremtésével, a dolgozók védelmével, energiaválsággal és vízüggyel is foglalkoztak. Összefoglalásképp elmondható, hogy a közösség vezetésével és annak érdekeivel foglalkoznak az ellenzéki városvezetések.

Tüttő Kata szerint fontos, hogy egy vezetőnek felelőssége van saját közösségével szemben is, az pedig nem véletlen, kire bízzák rá az emberek ügyeik és érdekeik képviseletét. Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lenni, amikor a vezetőről döntenek az emberek, erre a pozícióra csak azok alkalmasak, akiket ismernek az emberek és akik ismerik az embereket. Tüttő Kata szerint egy közös minimumot mindenképpen meg kell határozni, jelenleg ez az, hogy ki kell szabadítani az országot a NER fogságából. Magyar Pétert pedig még óvatosan kell megközelíteni, hiszen nem lehet tudni, mit akar pontosan mit fog csinálni. Fontos a politikusok felelősségét hangsúlyozni, mindig gondolni kell arra is, mi történik a választások másnapján, felelősséggel kell tehát lenni az emberek, a választók felé.

Tüttő Kata rávilágított, Budapestet is nagyon nehéz helyzetbe hozta a kormány, ugyanis megvonta azon jogától, hogy beleszólhasson abba, mire fordítja a városvezetés az itt élők által befizetett adóforintokat. Nem az a kérdés, hogy ki tudja hitelesebben képviselni a kormány elleni alternatívát, hanem az, hogy ki tudja ezt megcsinálni. Beszélni ugyanis sok mindenről lehet, a nap végén azonban csak az számít, ki tudja megvalósítani mindezt.

Zárásképpen a szocialista EP-képviselőjelölt arról beszélt, hogy optimista emberként mindent elkövet a bizonytalan jövő jobbá tétele érdekében. Így tesz ő is minden nap azért, hogy sikerüljön kiszabadítani a NER fogságából Magyarországot. Ha pedig valamiért nem sikerülne, akkor fontos megőrizni az ellenzéki önkormányzatokat, hiszen ezek a demokrácia utolsó tartalékai, egyszer majd ezekből lehet újjáépíteni egész Magyarországon a demokráciát.

Kapcsolódó párttagok