mszp.hu
2023. december 14. 22:22

Tüttő Kata: Nincsen Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa van

Tüttő Kata: Nincsen Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa van
Az európai szociáldemokraták feladata, hogy megnyerjék a csatát Európáért – mondta Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialisták Pártja (PES) konferenciáján csütörtökön. Az „Európai Szocialisták egy jobb életért - A munkavállalók ereje” című konferencia házigazdája Tüttő Kata, az MSZP alelnöke volt. A rendezvényen beszédet mondott többek között Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke, valamint Dr. Hiller István választmányi elnök. Budapestre érkezett továbbá az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Svédország korábbi miniszterelnöke, Stefan Löfven is.

Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője, a párt alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, felvezetve, hogy a magyar és az európai szociáldemokrácia jövőjéről is szó lesz a rendezvényen. Budapest főpolgármester-helyetteseként elmondta, hogy a főváros idén ünnepli a 150. születésnapját, ezt az évet pedig a fővárosi önkormányzat arra használta, hogy bemutassa a város értékeit és múltját. Hozzátette, hogy Budapest azt keresi, hogy mi az, amiben egyet lehet érteni, nagyszerűsége pedig a sokszínűségében rejlik. „Tudjuk, hogy nem az a kérdés, hogy haza vagy haladás, hanem haza és haladás van. Nincsen vidék vagy Budapest, vidék és Budapest van. Nincsen Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa van” – hangsúlyozta a szocialista politikus, aki ellenálló és túlélő városnak nevezte Budapestet, amely a kormány szemében egy bűnös város. Elmondta, hogy Budapest, a demokrácia utolsó pilléreként kormányzati ostrom alatt áll, elvette tőle a kormány a feladatait és a bevételeit. „Mi nem tűrjük ezt, küzdünk a szabadságunkért és az önkormányzatiságért, mert Budapest egy szabad város” – mondta Tüttő Kata, aki szerint a kormány azért bünteti Budapestet, mert a fővárosban a sokszínű ellenzék másfajta, egységes, felelősségteljes kormányzásra képes, másik utat mutat Magyarország számára. 

A politikus szerint a Fidesz el akarja foglalni Európát, hogy tönkretegyék és lerabolják. Elmondta, hogy az európai szocialistáknak azt a feladatot szánja, hogy olyan utat építsenek, ami mindenki számára járható, aminek kötőanyaga a biztonság és a szolidaritás. „Azért vagyunk itt, mert mi, európai szocialisták meg fogjuk vívni a csatát Európáért” – mondta Tüttő Kata. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ma van a hanuka utolsó napja, ilyenkor gyújtják meg az utolsó gyertyát, amely hirdeti a csodát, hogy a fény erősebb, mint a sötét, illetve a szeretet erősebb, mint a gyűlölet. „Ez adjon nekünk a küzdelemhez” – kívánta Tüttő Kata a beszéde végén a szocialistáknak.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke köszöntőjében Horn Gyulát idézte: be a NATO-ba, be az Európai Unióba. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a jövő évi EP- és önkormányzati választásnak óriási a tétje az Európai Unió és Magyarország számára is. „Tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 2019-ben megnyert szabad városokat” – mondta. Tétnek nevezte az is, hogy az ellenzék megőrzi-e a 2026-os választásokon a nyerési esélyeit, illetve megfékezik-e a magyarok Orbán Viktort. „A tanulság az 2010 óta, hogy az Európai Unió nem ment meg bennünket. Nekünk, magyaroknak kell orbántalanítani az Európai Uniót, más ezt helyettünk senki nem fogja megtenni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. Azt üzente az ellenzéknek, hogy a totalitárius rendszerben csak teljes összefogással lehet legyőzni Orbán Viktor rendszerét, pártja pedig a miniszterelnököt akarja legyőzni, nem a többi ellenzéki pártot. Kunhalmi Ágnes szerint Orbán Viktor a szélsőjobboldalra tolódik, és vezető erővé akar válni Európában, ami óriási veszélyt jelent Európára is. Arra kérte az ellenzéki szavazókat, hogy ne válasszanak olyan pártot, amely nem akar együttműködni, mert a kormányzás és Európa működése is együttműködésen alapul. Beszéde végén mindenkit arra biztatott, hogy támogassa az MSZP listáját a jövő évi választásokon.

Komjáthi Imre társelnök a beszédében azt kérdezte: ki, mikor és hogyan tudja a jobb életet megvalósítani? Az MSZP országgyűlési képviselője szerint válságos időket élünk, a világ egyre veszélyesebb, a kihívásokra adott válaszok egyre inkább embertelenségen alapulnak. „Kivel valósítjuk meg mi, szocialisták ezt a jobb életet? A válasz az: a többséggel” – szögezte le Komjáthi Imre. „Bármilyen változást elérni elég, ha összekapaszkodnak az elnyomottak” – fogalmazott, hozzátette szerinte a szocialisták vannak többen, ugyanakkor a szocialistákon nem csak a kormánypárti média, de az ellenzéki nyilvánosság is gúnyolódik. Arra biztatta a konferencia résztvevőit, hogy emeljék fel a fejüket és legyenek büszke arra, hogy szociáldemokraták. Szerinte a jobb életet csak a Fidesz baloldali alternatívája, a szociáldemokraták összefogása hozhatja el. „Vagy Orbán-kormány lesz vagy szocialista” – mondta Komjáthi Imre. Az EP-választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy balra kell billenteni a választások eredményét, az MSZP ajánlata szerinte tökéletes és Tüttő Kata erre a feladatra született. Elmondta, hogy azok vannak többen, akik megteremtik és működtetik a világot, ezeknek az embereknek építik meg a jobb élet hétköznapjait és az összetartó Magyarországot. „Ahol nem kell kinyomozni, hogy melyik háziorvos mikor és hol rendel, mert van elég orvos” – írta le a jövőt. „A szocialista ajánlat mer annyira korszerűtlenül őszinte lenni, hogy vasárnap legyen gőzölgő húsleves és rántottcsirke” – fogalmazott a párt társelnöke. Szerinte az MSZP-nek elege van a taktikázásból, és ha kell, egyedül is megteremti a jobb életet Magyarországon. „Egyszerűen mondjuk el, hogy kik vagyunk, mit akarunk és aki akar, az csatlakozzon” – hívott fel az MSZP társelnöke, aki szerint az európai szocialisták fogják megteremteni a jobb életet.

A konferencia egy, a szociáldemokrácia 150 évét bemutató rövid videóval folytatódott, majd Hiller István, az MSZP választmányi elnöke angolul, németül és olaszul is köszöntötte a külföldről érkezett európai szocialista politikusokat. Beszédében elmondta: egy széttartó Magyarországot provokálni egyszerűbb, mint egy összetartó Magyarországot megalkotni, a szocialisták pedig vállalják, hogy összetartó országot alkotnak, illetve az országot bent tartják az Európai Unióban.

A konferencián több kerekasztal-beszélgetés volt a baloldali értékekről, az elesettek felemeléséről, a szakszervezetek és a diákmozgalmak küzdelmeiről. A színpadon többek között megjelent Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, illetve Perlaki Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. Beszédet mondott és beszélgetést vezetett Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke, a szocialisták frakcióvezető-helyettese és Harangozó Gábor, a szocialisták alelnöke. Gurmai Zita szerint a szociális jogokat és a jóléti államot a szociáldemokrata munkásmozgalom küzdelmének köszönhetjük. A szocialista politikus mételynek nevezte a jobboldali populizmust, amiben a magyarok 13 éve élnek, és amely a legerősebb demokráciákat is kikezdheti, mint Hollandia vagy Ausztria.

Harangozó Gábor a következő választások kérdésének azt jelölte meg, hogy lesz-e Európa, ami a szocialisták számára nem csak gazdasági közösség, hanem eszme is. Fontosnak nevezte, hogy a magyar munkavállaló is ugyanannyit keressen, mint egy európai, hogy jó minőségű oktatást, illetve egészségügyi ellátást kapjon. „Jogotok van hozzá, ti sem értek kevesebbet, mint az Európai Unió más polgárai” – fogalmazott az MSZP alelnöke.

Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára videón üdvözölte a jelenlévőket. Az önkormányzatok, városrészek és Budapest problémáiról, büszkeségeiről két polgármester, Őrsi Gergely és Csőzik László beszélt. 

Stefan Löfven, Svédország korábbi miniszterelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke zárszavában azt mondta: szükség van az olyan beszélgetésekre és eseményekre, mint a mai, hogy a szocialisták emlékeztessék magukat, miért is küzdenek. A svéd politikus szerint az autoriter rendszerek lassan falják fel a demokratikus intézményeket, és építik le a demokráciát, szerinte ez a folyamat Magyarországon is halad. Példaként említette, hogy a kormány megváltoztatta a szakszervezetek tagdíjának befizetési módját, ami súlyosan érinti az érdekképviseleteket. „Az Orbán-kormány pontosan tudja, mit csinál, amikor támadja a szakszervezeteket” – fogalmazott a svéd politikus, aki szerint az érdekképviseletek alapvetők egy demokráciában, és Orbán Viktor ezt akarja felszámolni. Biztosította magyar szocialistákat és munkavállalókat, hogy az európai barátaik mellettük állnak a harcban a társadalmi igazságtalanságok ellen. Leszögezte, hogy a fenntarthatóságon és a szolidaritáson alapuló úton kell haladnia Európának, és nem a megszorítások, hanem a szociális rendszer bővítése jelent megoldást a problémákra.  „Vörös szívvel, zöld megoldást” – foglalta össze Stefan Löfven a jövővel kapcsolatos szocialista terveket.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12