mszp.hu | Belföld
2020. május 14. 11:34

Tüttő: Pont azokat az adatokat nem kapjuk meg, amik alapján dönthetnénk

Tüttő: Pont azokat az adatokat nem kapjuk meg, amik alapján dönthetnénk
A főváros éppen azokat a járványügyi adatokat nem kapja meg a kormánytól, amik alapján el lehetne dönteni: biztonságos-e feloldani a korlátozásokat – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az ATV Start című műsorában csütörtökön.

A szocialista politikus beszélt a fővárosnak buszbeszerzésre adott, majd elvont 3,2 milliárd forintról is, tisztességtelennek nevezve az elvonást.

A fővárosi „nyitásról”, a korlátozások feloldásáról azt mondta: „az tudja, hogy biztonságos-e, aki a tesztelést végzi, és akinél az adatok vannak”.

„Mi nyitni szeretnénk” – szögezte le, hozzátéve: a főváros erre vonatkozó feltételeit szerda reggel elküldték a kormányzatnak, és nyilvánosságra is hozták.

Ezek közt szerepel az is, amit a kormánynak kell megtennie a fővárosi nyitáshoz, de az is, amit Budapest hozzá tud tenni a megvalósuláshoz.

„Az a kérdés: tudjuk-e, hogy biztonságos” – hangsúlyozta.

„Ehhez kellenek jó adatok”: tudni kell, hol tart a betegség, hol terjed, hányan betegek, és hogy megbízható-e a hivatalos adatközlés.

Példaként hozta: vajon hihető-e a kormányhivatal hivatalos tájékoztatása, hogy egy 87 ezres lélekszámú kerületben három koronavírusos megbetegedés van, amikor magánemberként tudják, hogy bizonyos letesztelt emberek nem szerepelnek teszteltként ebben az adatközlésben?

A főváros sok mindenről gondolkodik a nyitás kapcsán: a közterületek nyitásában, hogyan lehetne a reggel csúcsokat széthúzni, mit tehetnek a közösségi és az egyéni közlekedésben. Folyamatosan egyeztetnek a kerületi polgármesterekkel a játszóterek és a nyitott sportpályák megnyitásáról. „Párbeszéd van, nem levelezünk” – mondta a szocialista politikus.

Arról, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délutánra várja a kerületi polgármesterek véleményét a budapesti nyitásról, azt mondta: a technológia segítségével Gulyás gyorsan összehívhatta volna a kerületi polgármestereket, „mert az nem beszélgetés, hogy ő eldönt valamit, és azt lepapírozza”.

Kijelentette: az idősotthonokba került fertőzés ügyében a kormányzat nem megoldást akar. „Megelőzhette volna ezt a helyzetet, és nem tette meg, hanem ránk mutogatott”.

A legutóbb nyilvánosságra került adatokból – a Válasz Online-on közölt táblázatból – ugyanis úgy látszik: „jó eséllyel” a kórházakból kerültek az idősintézményekbe a koronavírusos betegek, pedig a főváros már márciusban figyelmeztetett: nem szabad a kórházakból tesztelés nélkül visszaküldeni a betegeket az idősotthonokba.

A fővárosi buszbeszerzésre az idei évre megítélt 3,2 milliárd forint kifizetésének a jövő évre halasztásáról a politikus azt mondta: a halasztást tisztességtelennek tartja, hiszen nem ígéretről volt szó, hanem konkrét döntés volt az idei kifizetésről.

Amikor a műsorvezető e mellé felsorakoztatta a Józsefvárostól elvont 1,1 milliárdos, és a Ferencvárostól elvont 400 milliós fejlesztési pénzt, így fakadt ki: „Persze, járványhelyzet van, de ami nekik fontos ágazat, oda meg végtelen pénz van!”

Hangsúlyozta: az önkormányzatok vannak a frontvonalban, teszteléseket végeznek, ellátják az állás nélkül maradtakat és foglalkoznak a lakbérekkel és a szociális bérlakásokkal is.

„Mi vagyunk azok, akiktől elvesznek, és kapnak ágazatok, akik meg nem tesznek hozzá ehhez a védekezéshez most semmit. Ez egyértelműen tisztességtelen” – mondta.

Hozzátette: ez az elvonás sem párbeszéd eredménye, pedig a miniszterelnök megígérte: egyeztetni fog az önkormányzatokkal a feladatokról és a forrásokról.
„Ez nem történt meg” – állapította meg a politikus.

Kapcsolódó párttagok