mszp.hu | Belföld
2019. december 02. 22:52

Tüttő: Új, tiszta megállapodások kellenek

Tüttő: Új, tiszta megállapodások kellenek
Minden szabad településen és így a fővárosban is új, átlátható, tiszta megállapodásokra van szükség – erről beszélt Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese csütörtök este az ATV Egyene beszéd c. műsorának vendégeként.

A 2022-es atlétikai VB kapcsán a főpolgármester-helyettes asszony elmondta, a kormánynak figyelembe kell venni a helyiek érdekeit. „Nekünk az a fontos, például, hogy meglegyen a csepeli Nagyerdő; egy létesítmény pedig olyan legyen, amit tudunk használni mindannyian a hétköznapokban, fent tudjuk tartani és nyitott! Az is fontos, hogy mindez teljesen átlátható legyen!” – sorolta az elvárásokat Tüttő Kata.


Ez egyik legfontosabb fővárosi kérdésként az egészségügyet jelölte meg. „Mi kell ahhoz, hogy kevesebben haljanak meg megelőzhető betegségekben?” – tettel fel a kérdést a szocialista politikus. „Az kell, hogy legyenek megfelelő eszközeink hozzá! És itt most nem csak az a kérdés, hogy van-e CT berendezés, hanem, hogy van-e alkalmas szakrendelő, labor háttérrel, ultrahanggal, nővérrel, orvossal és, hogy adottak-e a feltételek, hogy ez megvalósuljon?”


A finanszírozás hátteréről elmondta, a kormánnyal közösen kell mindezt finanszírozni, de jelen pillanatban a budapestiek sokkal több adót fizetnek be, mint amennyit szolgáltatásban visszakapnak. Éppen ezért az új megállapodásokat konkrét célok mentén kell létrehozni. Elmondta, az egyik legfontosabb cél, hogy jobb legyen a levegő Budapesten, de kitért a közművek helyzetére is. „Mikor tárgyalunk ivóvízről, csőcseréről, csatornákról, akkor nem pusztán az a kérdés, hogy hány kilométer csövet tudunk felújítani, hanem, hogy mindenkinek legyen megfizethető és egészséges ivóvize! Ehhez keresünk eszközöket.”


Tüttő elmondta, a kormánynak partnernek kell lenni ezekben a kiemelkedően fontos településfejlesztésekben, hiszen az ivóvíz ügye az egész országban gond. „Miközben arról beszél Áder János, hogy hagyjuk abba a vízpazarlást, folyamatosan nő az elszivárgó víz. Nem maradt pénz a csőcserére, pedig mi kifizettük. Miközben sok 10 milliárd forint 27%-os ÁFÁ-t fizetünk ki az ivóvíz után, a kormány közműadóval, felügyeleti díjjal, Robin Hood-adóval sújtja a közműszolgáltatókat. Rengeteg pénzt szed el az adófizetőktől és még csak annyit se ad vissza, hogy ne szivárogjon el a víz” – mutatott rá a rossz gazdálkodásra az ellenzéki politikus, és megismételte, új megállapodásra van szükség a kormánnyal.


Ennek kapcsán elmondta, az új budapesti városvezetés egyik legfontosabb alapelve, hogy mindent átláthatóvá tesznek. „Minden szerződést nyilvánossá teszünk, hogy bárki beleláthasson, hogy kinek-mire megy el az adóforintja! Egy olyan rendszert kell építeni, amiben nincsenek titkok, és a legfontosabb eszköz, hogy autonómiánk legyen!” – zárta az interjút Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese.

Kapcsolódó párttagok