Külföld
2012. december 18. 15:31

Üdvözlendő a komáromi Selye János Egyetem ügyében hozott szlovák kormánydöntés

Az állampolgársági kérdésekben is konstruktív hozzáállás kellene.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Integroupjának (frakcióközi csoportjának) társelnöke üdvözli a szlovák kormány döntését, hogy nem terjeszti elő a komáromi Selye János Egyetem leminősítésére vonatkozó határozatot. "A döntés elhalasztása jó hír a szlovákiai magyarok számára. A baloldali szlovák kormány ezzel lehetőséget biztosít arra, hogy a szlovákiai magyar egyetem megfeleljen az új akkreditációs feltételeknek. Remélhetőleg ez annak jele is, hogy a szlovák kormány a továbbiakban is, más területeken is nyitott lesz a magyar közösség körülményeinek javítására." - hangsúlyozta a szocialista politikus.

Dusan Caplovic, a szlovák kormány oktatásügyi minisztere tegnap képviselői kérdésekre válaszolva jelentette be, hogy a kormány megvárja a 2014-es, új típusú, komplex akkreditációs eljárás eredményét, és az egyetemek esetleges leminősítése csak ezután következhet. Ez további bő egy évet ad a Selye János Egyetemnek arra, hogy megfeleljen a követelményeknek. Ezt Tabajdi Csaba szerint többek közt úgy lehetne elérni, hogy Magyarország segíti a felsőoktatási intézmény tudományos kapacitását, oktatói állományát.

"Bízom abban, hogy a szlovák kormány részéről ez a gesztus annak a jele, hogy Szlovákia más területeken, így az állampolgársági ügyekben is kész arra, hogy valós előrelépést tegyen. Robert Fico miniszterelnök többször jelezte szóban nyitottságát arra, hogy javítsa a magyar közösség helyzetét, de az eddig tett gesztusoknál jóval többre, gyakorlati lépésekre van szükség. Az óvatos lépéseket egy valódi áttörés alapjává kell tennünk. Magyar részről ugyanakkor fontos lenne, hogy az Orbán-kormány szakítson megosztó nemzetpolitikájával és működjön együtt a külhoni magyarság minden legitim képviselőjével, így a Most-Híd szlovákiai párttal is, amely megkerülhetetlen politikai erő az MKP mellett a felvidéki magyarság érdekvédelmében. Másként nem lehet javítani a helyzeten." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.