2012. június 14. 16:45

Új adókra és adóemelésekre épít a kormány

Az MSZP szerint új adókra és adóemelésekre épül, ezért elfogadhatatlan a jövő évi költségvetés tervezete, amelyet csütörtökön ismertetett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője újságíróknak azt mondta: a hat új adó bevezetése és a különböző adóemelések az embereket sújtják majd, miközben a gazdaság idén stagnál vagy visszaesik, a kormány politikája pedig kizárja a munkahelyek számának növekedését és az új beruházásokat. Véleménye szerint ellehetetleníti a közfeladatok jövő évi ellátását, hogy a kormány ismét pénzt von ki az egészségügyből és az oktatásból.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a költségvetési javaslat bizonytalan lábakon áll, kétséges, hogy teljesíthetők-e a várt adóbevételek.

Szerinte ráadásul semmi sem indokolja, hogy a kormány kellő előkészítés nélkül, már nyáron, alig egy hónap alatt elfogadtassa a parlamenttel a büdzsé főbb számait. Ehelyett arra szólította fel a kabinetet, hogy kezdjen egyeztetéseket az érdekképviseletekkel és szeptemberben a szokott rendben hozza a költségvetési javaslatot az Országgyűlés elé.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Matolcsy György közlése szerint az önkormányzati intézmények államosításával 250 ezer közalkalmazott kerül a központi igazgatás alá, és mivel a 62 éven felülieket nyugdíjba küldik, így 10-11 ezerrel csökken a közszféra állománya, ebből pedig húszmilliárd forintos megtakarítás származik, Szekeres Imre úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy képzett és felkészült embereket küldjenek nyugdíjba megtakarítási céllal, miközben a korhatár fokozatosan 65 évre emelkedik.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a korábban tervezett 130 milliárd forint helyett 280 milliárd forintot tervez beszedni a pénzügyi tranzakciós illetékből, az MSZP-s politikus azt a kérdést tette fel, "honnan veszi", mire alapozza ezt a gazdasági miniszter, és hogyan lett néhány nap alatt a korábbi több mint duplája a "sárgacsekk-adóból" várt bevétel.

A képviselő szerint valószínű, hogy ez a várakozás nem teljesül, így azonban az erre alapozott kiadások is veszélybe kerülnek.