mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2024. május 31. 09:15

Új alapokra kell helyezni az önkormányzati finanszírozási rendszert!

Új alapokra kell helyezni az önkormányzati finanszírozási rendszert!
A kormány az elmúlt évtizedben mindent megtett az önkormányzatok jogainak, autonómiájának ellehetetlenítéséért és a forrásaik megszüntetéséért. Ennek eredménye az egyre romló közszolgáltatási rendszer, a szociális szolgáltatások színvonalának lesüllyedése és a fejlődésre képtelen települések sokasága. Varga László, az MSZP elnökhelyettese szerint mindezen változtatni kell, június 9-én ezért olyan jelöltekre kell szavazni, akik a helyeikért dolgoznak és a közösség érdekeit tartják szem előtt.

Az elmúlt ötéves ciklusban az önkormányzatok többsége minden eddiginél súlyosabb helyzetbe került, mindez pedig a Fidesz-kormány elmúlt 14 évnyi kormányzásának eredménye, mondta el sajtótájékoztatóján a szocialista politikus. Varga László szerint szisztematikusan véreztette ki a városvezetéseket a kormány, jelenleg pedig a tavalyihoz képest 124-gyel több önkormányzat köteles szolidaritási hozzájárulást fizetni. Ez a többletforrás azonban nem jelenik meg a hátrányos helyzetű településeknél, gyakorlatilag elnyeli az állami költségvetés. Ez minden szempontból ellentmond az uniós normáknak. A kormány radikális központosítási törekvésének eredménye, hogy a helyi viszonyokat egyáltalán nem ismerő, távoli pártközpontokban dőlnek el fontos kérdések a települések mindennapjaival kapcsolatban.

A forráshiány számos területen okoz problémát, az állami támogatások csökkentése és a kormányzati forráselvonások jelentősen megnehezítik a hétköznapi feladatellátást, sőt, a költségvetés tervezését is ellehetetlenítik. A jelenlegi rossz gazdasági környezet tovább terheli a városvezetések helyzetét, az infláció, a megemelkedett energiaárak és a koronavírus miatt bevételkiesést pedig szintén nem kompenzálta kellőképpen a kormány. Ezek mind a közszolgálati ellátások leromlásához vezettek, valamint a szociális ellátások leépüléséhez.

Az Európai Unió nyugati tagállamaiban az önkormányzatok megsegítése jelentős szerepet kapott, Magyarországon ennek éppen ellenkezője történt. Számos beruházást így el kellett halasztani, valamint az uniós források felfüggesztése is tovább nehezítette a városvezetések mindennapjait, mondta el Varga László.

Az MSZP több megoldási javaslatot tett ezekre a problémákra, ezeket ajánlja a párt most a választók figyelmébe is a június 9-i önkormányzati választások alkalmával. A Magyar Szocialista Párt az önkormányzatokra, mint a demokrácia utolsó védőbástyáira tekint, ezért felelős képviselőkre van szükség, akik valóban a helyi érdekeket szem előtt tartva dolgoznak településükért. Szükség van arra, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek az uniós forrásokhoz. Tüttő Kata EP-képviselőjelölt, az MSZP alelnöke is ezt képviselte ez idáig is, így tenne európai parlamenti képviselőként is.

Varga László szerint az önkormányzati rendszer átfogó újragondolására van szükség. Vissza kell adni a gépjárműadóból származó bevételeket, és az üzemanyagok jövedéki adójának egy részét is a városvezetéseknek, mindezzel növelve a forrásokat. Erre nagy szükség van, hiszen a városvezetések vannak a legközvetlenebb kapcsolatban az emberekkel, ők tudnak a leghatékonyabban a helyiekért dolgozni. Június 9-én mindezt szem előtt tartva kell szavazni, „keresse a szekfűt és támogassa az MSZP jelöltjeit” – zárta sajtótájékoztatóját Varga László.

Kapcsolódó párttagok