mszp.hu | Belföld | egyházügyi törvény adatvédelem
2014. április 08. 18:21

Új egyházi törvényt!

Fekete napja volt ma a kormány emberjogi politikájának. Az európai intézmények a magyar állampolgárok jogainak védelmében kétszer is a kormány orrára koppintottak.

A strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta a magyar államot, mert az uralkodni akart a vallás fölött is. A bíróság ugyanazt kifogásolta az egyházi törvényben, ami ellen a jogfosztott és megrabolt vallási közösségek, a jogvédő szervezetek és az MSZP is tiltakozott. A kormánytöbbség az AB döntésének fittyet hányva saját maga döntötte el, melyik közösség működhet bevett egyházként.

 

Az európai bíróság egy másik fontos jogunkért:személyes adataink védelméért állt ki. Kimondta: a magyar állam jogtalanul rúgta ki megbízatása lejárta előtt Jóri András adatvédelmi biztost, aki kifogásolta az ú.n. nemzeti konzultáció adatkezelését és Lázár János hódmezővásárhelyi szegénylistáját.

 

A kormánynak le kell vonnia a tanulságot: nem tehet a jogainkkal azt, amit akar. Az MSZP elvárja egy új egyházi törvény beterjesztését és személyes adataink biztonságának szavatolását.

 

Lendvai Ildikó

országgyűlési képviselő