MTI/mszp.hu
2011. november 14. 17:08

Új elnököt választott Zalában az MSZP

Fodor Csaba nagykanizsai önkormányzati képviselőt, a párt korábbi megyei alelnökét választotta új megyei elnöknek az MSZP Zalai Területi Szövetsége - közölte a párt hétfői zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a szocialisták megyei ügyvezetője.

Góra Balázs úgy fogalmazott: "egy pár barátunk elhagyta a szocialista frakciót", köztük az eddigi megyei elnök is. Ezért megyei küldöttgyűlést hívtak össze múlt péntekre, amikor Major Gábor megyei alelnök és Fodor Csaba közül titkos szavazással, jelentős többséggel választották meg a nagykanizsai képviselőt, akinek a megbízatása a jövő tavaszi soros tisztújító kongresszusig tart.

Fodor Csaba a párton belüli eddigi szerepéről elmondta: 1989 óta tag, 1994-től foglal helyet a nagykanizsai közgyűlés szocialista frakciójában. Országos választmányi tag is volt, amiről most, megyei elnökké választása miatt lemondott.

Az MSZP-ből történt távozások kapcsán arról beszélt: Zala megyében eddig nagyjából húszan jelezték kilépésüket - köztük két további egykori megyei elnök, Varga László és Balogh László -, de a szám nem éri el a megyei tagság öt százalékát. "Több baráttal csökkent a létszáma a megyei pártszervezetnek, de remélem, hogy ezzel párhuzamosan sokkal több szövetségessel gyarapodtunk" - fogalmazott.

Hozzátette: fájlalják, hogy olyanok is távoztak, akiknek meghatározó szerepe volt a megyei pártéletben, de "ez az emberi és baráti kapcsolatainkat nem befolyásolja". Reményei szerint a változás a demokratikus baloldal erejét növeli és egységet is tud produkálni a 2014-es választásokra.  

Fodor Csaba kitért arra is, hogy a szombati kongresszus jelentős változásokat hozott a szocialista párt életét meghatározó alapszabályban. Aktuális politikai témák közül beszélt arról, hogy a kormánynak lépnie kellene a jelentős üzemanyagárak csökkentése érdekében, ezt ellenzékben éppen a Fidesz szorgalmazta.

A munka törvényköve körüli vitákról azt mondta: a munkavállalókat kiszolgáltatott helyzetbe hozza, és nem hiszi, hogy ez lehet az út az egymillió munkahelyhez. Az önkormányzati rendszert érintő tervezett változások szerinte önkormányzatellenesek, és veszélybe sodorhatják a zalai kisfalvakat.