mszp.hu | Belföld | Új esély választás 2018
2017. február 18. 17:18

Botka László: győztes csapatba lép, aki hozzánk csatlakozik

Új bizalom és új remény – ezt a csaknem hét éve várt érzést hozta el a demokratikus oldal számára az, hogy az MSZP Botka Lászlót javasolta miniszterelnök-jelöltnek, és felhatalmazta őt azokra a tárgyalásokra, amelyek megteremtik a kormányváltó pártok szövetségét. Mostantól a konkrét programra sem kell már várni: február 18-án Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Botka László világosan ismertették, hogyan és kikkel váltható le Orbán Viktor korrupcióra épülő rendszere, és mi várható a 2018-as győztes választás után. Molnár Gyula szerint 2018 nem egy átlagos választás lesz: ez lesz „A választás”, amelyben az MSZP által szervezett szövetség BL-döntőt akar nyerni, és ez ebben az esetben Botka László miniszterelnök-jelöltségét jelenti.

Az utána szóló Botka világossá tette: csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a baloldal és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politikából. Botka bocsánatot kért a választóktól és kijelentette: az új baloldal soha nem fogja cserbenhagyni a szavazóit. A 2018-as győzelem után a szegények arra számíthatnak, hogy megvizsgálják a feltétel nélküli családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét, a felső tízezer viszont különadókkal fogja kivenni a részét a problémák megoldásából. Botka úgy fogalmazott: Magyarország végre tényleg legyen a magyaroké, ne a Mészárosoké.

Molnár Gyula szerint 2018 nem általában egy választás lesz. Ez lesz „A választás” ahol hosszú időre sok minden eldől. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy ma tíz emberből hét változást akar. Mint mondta, az MSZP feladata az, hogy létrehozza a változást akarók széles szövetségét. „A lehető legkönnyebb döntési helyzetet kell előállítanunk a magyar emberek számára. Mindenki gondolja végig, egyetért-e azzal, ami az elmúlt hét évben történt? Akarja-e hogy Habony Árpád még több festményt vigyen haza, vagy hogy Andy Vajna és felesége egy óra alatt többet keressen mint egy család egész évben? Aki ezzel egyetért, az vagy az Fideszre szavaz, vagy pedig otthon marad, ami lényegében ugyanaz, hisz a változatlanságot erősíti” – fogalmazott a pártelnök.

 

Molnár Gyula úgy folytatta, hogy aki radikálisabb megoldásra vágyik, annak ott a cukiságkampányból épp kimosakodó radikális párt, de velük nem árt vigyázni, mivel a gárdamellény még mindig ott lóg a szekrényükben. „Aki pedig úgy gondolja, hogy Európába kell tartanunk, hogy a szegénység csökkenjen, legyenek munkahelyek, szavazzanak ide” – mondta Molnár Gyula.

Az MSZP elnöke szerint a magyar társadalom egyértelműen változást akar és ezt mindenkinek meg kell értenie. „Ez nem személyekről nem pozíciókról szól. Aki itt győzni akar, az megállapodik. Mi pedig győzni akarunk, és ezért meg fogunk állapodni azzal, akivel csak lehet.”

Molnár Gyula megerősítette azt a napokban tett kijelentését, hogy a demokraták képletes ebédlőasztalához újra le lehet ülni, sőt, akár pótszékeket is lehet hozni. „De fejezzük be a rugdosást az asztal alatt!” – figyelmeztetett, hozzátéve: az MSZP az együttműködés pártján van. „Talán vannak olyanok, akik megelégednének az ezüstéremmel is. Van, aki csak kvalifikálni akarja magát. Mi azonban BL döntőt akarunk, és ez itt Botka Lászlót jelenti!” – fogalmazott a pártelnök, nagy tapsot aratva ezzel a kijelentésével.

Molnár Gyula kijelentette: büszke arra, hogy az MSZP kilencedik elnöke lehet és olyan feladatot kell megoldania, ami eddig már két elnöknek, Kovács Lászlónak és Horn Gyulának sikerült. Visszatekintve a tavalyi évre emlékeztetett: 2016 az MSZP számára a salgótarjáni választási győzelemmel kezdődött. Aztán folytatódott azzal, hogy a kormány – szintén az MSZP-s kezdeményezés nyomására – megfutamodott a vasárnapi boltzáras népszavazás elől, és a földlopás tilalmáról szóló népszavazást is csak adminisztratív eszközökkel tudták megakadályozni. Az MSZP elnöke gratulált az olimpiáról szóló aláírásgyűjtésben elért eredményhez a Momentum Mozgalomnak is, és mindazoknak az MSZP-seknek, akik hozzájárultak ehhez a sikerhez. „A siker a kezdeményezőké, a munka azonban közös, és az lesz a jövőben is. Ez a kormány gyáva, nem vállalja, hogy az emberek szabadon mondhassanak véleményt. A kérdés most az, hogy megfutamodnak, vagy elcsalják? Egyiket sem szabad hagyni. Mi, MSZP-sek ott leszünk a kampányban azok mellett, akik úgy gondolják, hogy Budapest még nem készült fel az olimpiára.” – fogalmazott Molnár Gyula.

Az MSZP elnöke reagált azokra a kritikákra is, melyek szerint pártja nem elég kemény. Molnár Gyula emlékeztetett, hogy valamennyi fideszes korrupciós ügy kirobbantása az MSZP-hez kötődik az MNB-ügytől egészen a Quaestor-botrányig. A pártelnök szerint ezt fogják folytatni 2017-ben is. „Ez az esztendő a megoldások éve lesz. Hogyan lehet jobb az egészségügy, európai szintű az oktatás, hogyan tartsuk itthon a jövő nemzedékét, hogyan adjuk vissza az országot a magyar embereknek” – mondta.

Molnár Gyula egy amerikai elnök mondását átalakítva úgy fogalmazott: „A recesszió az, amikor a szomszédod elveszti az állását. Válság az, amikor te veszted az állásod. A fellendülés pedig az, amikor Orbán Viktor veszti el az állását.” Az MSZP elnöke kijelentette: vannak válaszaik, van miniszterelnök-jelöltjük, van köztársaságielnök-jelöltjük, van stratégiájuk, új arcaik és készen állunk arra, hogy leváltsák ezt a kormányt. „Mindenki írja fel magának: a Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható!” – zárta beszédét Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

Botka László azzal kezdte beszédét, hogy 2016 a józan észtől való elfordulás, az elbizonytalanodás és a talajvesztés éve volt. Példaként a brexitet, Putyint és Trump győzelmét említette. Hozzátette: mindez nem véletlen, a gazdasági és politikai értékválság átalakította a világot, az emberek kiábrándultságát pedig populista népvezérek használták ki önös hatalmi érdekükben. Botka szerint nekünk, magyaroknak ez sajnos nem újdonság, hisz nálunk csaknem tíz éve tart ez a katasztrofális folyamat. „Orbán Viktor és populista társai a demokrácia legádázabb ellenségei. Ezeknek a vezetőknek nincsenek elveik és nincs jövőképük sem. A pénz nyelvén kívül más nyelvet nem beszélnek, és közben felélik az ország jövőjét.”

Botka kijelentette: ő nem ilyen világban hisz. Mint mondta, a baloldalnak meg kell mutatnia, hogy létezik hiteles, kormányzóképes alternatíva. A baloldalnak meg kell mutatnia, hogy van olyan politika, amely egyszerre igazságos és egyenlőségelvű. „Nekünk kell bebizonyítanunk, hogy a jólét és a demokrácia nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak. Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy úgy is jó hazafiak lehetünk, ha nem gyűlöljük embertársainkat, szomszédjainkat, az idegeneket, a fogyatékosokat, a kisebbségeket, és szóba állunk a másik párthoz csatlakozó, más világnézetet valló honfitársainkkal is”

Botka László kijelentette: a baloldalnak a gyakorlatban is meg kell mutatnia, hogy a társadalom minden tagja értékes. „Nincsenek uralkodásra termettek, és nincsenek olyanok, akik tehertételt jelentenek. Számunkra mindenki fontos, mindenki a közösség része” – szögezte le Szeged polgármestere, hozzátéve: tagadja a Fidesz-kormány által kiépített kasztrendszert, és visszautasítja azt az igazságtalan és arrogáns politikát, amelyet Orbánék úgy összegeztek: „akinek nincs semmije, az annyit is ér.” Botka leszögezte: ennél gyomorforgatóbbat el sem tud képzelni.

Botka szerint a populizmus előretöréséért nem az embereket kell hibáztatni, hanem a saját hibáikból kell levonniuk a következtetéseket. Azoknak a politikusoknak a hibájából, akik belekényelmesedtek a mérsékelt jobb- és balközép pártok váltógazdaságába, és a baloldaléból, amelyik nem kínált kiutat százezrek, milliók elszegényedéséből. Botka szerint az esélyegyenlőség megteremtése önmagában nem elég az egyenlők társadalmának megteremtéséhez. „Az egyenlők társadalma nem lehetséges ott, ahol az ország egy része mobilis, képzett és vagyonos, míg a másik röghöz kötött, képzetlen és vagyontalan. Márpedig 2017-ben Magyarországon ez a helyzet.”

Botka László rámutatott: az embereknek elegük lett abból, hogy semmibe veszik őket, hogy nem ér el a hangjuk a parlamentig. Hogy a politikusok csak a saját pecsenyéjük sütögetésével vannak elfoglalva, a megszokott intézmények pedig nem adnak választ a problémáikra. Az emberek azt hitték, hogy egy erőskezű vezető azonban biztos megoldást jelent. „Ez egyrészt azt jelenti, hogy a jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke. Másrészt, hogy csak az állhat ki a választók elé hiteles programmal 2018-ban, aki levonta ezt a következtetést is az elmúlt több mint két és fél évtized, legfőképp pedig a 2002 és 2010 közötti baloldali-liberális kormányzás balfogásaiból.  Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia. Aki pedig becsapta őket, és a gázszerelőjét Harley Davidsonra ültette, hogy a médiabirodalma, a szállodabirodalma és az adriai jachtja között gyorsabban furikázhasson, annak távoznia kell a hatalomból!  Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politikából!” – fogalmazott Botka László, nagy tetszést kiváltva ezzel.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország kizárólag azért működőképes, azért folynak beruházások, mert az Unió fizet, mint a katonatiszt. A Fidesz pedig mindent elkövetnek, hogy az EU-ból érkező származó eurómilliók eltűnjenek, mindent átsző a kormányzati korrupció. „Nem csoda, hogy évértékelőjében a Fidesz elnöke kevés szót fecsérelt a belpolitikára: romló statisztikákról, egyre rosszabb közérzetről és elfolyó közpénzekről nehéz hurráoptimizmussal beszélni” – mondta Botka, aki szerint új oligarchák nevét kellett megtanulnunk, akiknek egyetlen erényük van: hűségük a vezérhez. Mellettük az agyonadóztatott kis- és középvállalkozások fuldokolnak, Magyarországon pedig elfogynak a munkások, mert a szakképzett munkaerő külföldre megy dolgozni, a közmunkások képzését pedig senki nem tartja fontosnak.

Botka emlékezetett, hogy az Orbán-kormány 2020-ig 215 milliárdot költene stadionokra, és csak Orbán dolgozószobája 4 milliárd forintba fog kerülni. Mint mondta, ebből a rengeteg pénzből már rég hozzáláthattunk volna a szegénység felszámolásához. Arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy állampolgárságot pénzért lehet venni offshore cégeken át, ugyanakkor 1294 menedékkérő miatt évek óta zajlik a százmilliárdot is felemésztő hisztéria- és pánikkeltés. Ma Magyarországon minden tizedik dolgozó ember szegénynek számít, négymillióan élnek a létminimum alatt, az egészségügyet a Fidesz kivégezte, az orvosok és ápolók menekülnek az országból, az oktatásban pedig kő kövön nem maradt – ahogy erről a PISA-eredmények is árulkodnak. Botka rámutatott: a Fidesz tudatosan leépíti az oktatást, hogy polgárok helyett engedelmes alattvalókat neveljen. Ugyanígy tesz az önkormányzatoknál: minden feladatot kivesz a kezükből, elveszi, majd úgy osztja újra a forrásokat, hogy véletlenül se tudják megoldani a helyi problémákat.

Botka László felhívta a figyelmet, hogy Orbán-rendszere folyamatosan újratermeli a reménytelenséget: az Ipsos Mory nemzetközi felmérésében a magyarok az élbolyba tartoznak azzal a meggyőződésükkel, hogy országuk hanyatlásnak indult. Sőt, 65 százalékban úgy gondolják, hogy a saját generációjuknak már csak rosszabb lesz a helyzete, a megkérdezettek 60 százaléka szerint a fiatal generációk is rosszabbul fognak élni, mint a szüleik, 83 százaléknyian pedig úgy vélik, hogy az ország gazdasága kizárólag a gazdagok és hatalmasok érdekét szolgálja.

Magyarország külpolitikájáról szólva Botka László kijelentette: aki ma Putyinnal barátkozik, függőségbe taszítja Magyarországot, atomerőműre cseréli el a szabadságot, amelyért 40 évig szenvedtünk. Mint mondta, a Fidesz és Orbán Viktor elárulta és becsapta Magyarországot, hiszen a kisnyugdíjasok többsége szó szerint nyomorog, a kétkezi munkások máról holnapra élnek, 200 ezer közmunkásnak esélye sincs kitörni a bérrabszolgaságból, ma Magyarországon minden harmadik gyermek szegény vagy kirekesztett családban nő fel, a pedagógusokat, ápolókat, közalkalmazottakat pedig borzalmas munkakörülmények között dolgoztatják és minden adófillért kisajtolnak belőlük. „Mindezek elvezettek az Orbán-kormány legnagyobb bűnéhez: több mint félmillió honfitársunknak el kellett hagynia Magyarországot a megélhetés érdekében. Nem erre adott felhatalmazást a Fidesznek a magyar társadalom 2010-ben és egy már eltorzított választási rendszerben, 2014-ben sem!” – mutatott rá Szeged polgármestere.

Botka szerint mindezen csak igazi baloldali fordulattal lehet változtatni. Olyan jövőképre van szükség, amelyben központi helye van a társadalom eddigi veszteseinek, a középosztálynak és a szegényeknek egyaránt. „Mi, baloldaliak, olyan Magyarországban hiszünk, ahol az adók a kiskeresetűeknek kedveznek. A fogyatékosokat teljes jogú polgároknak tartják. Az oktatás a lemaradókat felzárkóztatja, a tehetséget kibontakoztatja. Az egészségügyben megbecsült orvosok és ápolók, országszerte felújított korházakban megelőznek és gyógyítanak. Egyszóval olyan országban, ahol az esélyegyenlőség nem csak álom, az állampolgári egyenlőség pedig kézzelfogható valóság.” – sorolta Botka, majd rögtön azt is hozzátette: mindez azonban kevés. Kevés, mert a korábbi baloldali kormányok, a Fidesz-rezsimhez hasonlóan, adósok maradtak a vagyoni egyenlőtlenség felszámolásával, és egyesek ma sem látják be, hogy hibáztak. „De ha hibáztak is volna, azt hiszik, az idő már elfedte hibájukat. Azt hiszik, csak a körülmények szerencsétlen összjátéka, hogy kicsavarták a kezükből a kormányzást. Pedig ami 2010 után következett, az igazi rémálom. Elvtelen kormányzás, új földesurak és pénzcézárok jöttek, és már a szociális gondok enyhítésének látszatára sem adnak. A kormány szociálpolitikája annyi, hogy a helyi közösségekre, családokra, sőt az egyes emberekre próbálja áthárítani a felelősséget. Tartsák csak ők el a munkanélkülieket, tartós betegeket és az idős szülőket. Ez semmi más, mint a Fidesz által szavakban megvetett, de kormányzati elvként használt neoliberalizmus” – jelentette ki Botka László, majd leszögezte: aki lenézi, megveti, semmibe veszi a szegények problémáit, az nem méltó az ország vezetésére.

Szeged polgármestere nyomatékosította: ő nem csak szónokol a társadalmi egyenlőtlenségekről, de kormányra kerülve minden gazdasági és politikai eszközzel küzdeni fog ellene. „Nemet mondunk Orbán kasztrendszerére, és ledöntjük a falakat, amelyet a Fidesz a szegények és a gazdagok közé húzott fel. Ahhoz, hogy az ország előre, és ne visszafelé, a második világháború előtti korszak, a kádári diktatúra és a társadalmi robbanás állapota felé induljon, a jövőben mindent másképp kell csinálnunk. Azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben a mi rovásunkra halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalmi igazságérzetnek megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből. Azok pedig, akik eddig a rövidebbet húzták, a társadalom- és adópolitika elsőszámú kedvezményezettjei lesznek.” – vázolta fel kormányfői terveit Botka László, hozzátéve: ha sikerül közelíteni egymáshoz a társadalom legfelső és legalsó rétege közötti különbséget és egy erős középosztályra támaszkodhat, növekedni fog az oktatás, az egészségügy színvonala, javul az életminőség és a várható élettartam.

Botka szerint a tények azt mutatják, hogy Magyarország gyökeres változásért kiált, de ez az igény nem a Horthy-rendszer irányába mutat, nem a Kádár-rendszert hívná vissza, nem a 2010 előtti kormányok önpusztító politikáját kívánja, és nem kér a 2010 utáni éra arroganciájából és legfőképp urizálásából sem. Botka szerint a megújult baloldalnak ezt a választói akaratot kell képviselnie. „Én kizárólag olyan programot vagyok hajlandó felvállalni, amely a demokrácia helyreállítását, a szabadság bástyáinak újraépítését, szövetségeink megerősítését és a társadalom testén ütött mély sebek begyógyítását hozza magával. Be akarom temetni az árkot, amely a jobb- és baloldal, a nemzeti, konzervatív és a liberális felfogás hívei között tátong ebben az országban.

Mindenki egyformán értékes tagja a nemzetnek, szavazzon bármelyik pártra, valljon bármilyen világnézetet, tartozzon bármelyik kisebbséghez vagy többséghez. Aki Magyarországért dolgozik, aki itt akar boldogulni, a demokrácia, igazságosság és egyenlőség értékeit vallja, és fontos számára a magyarság felemelkedése, az jó magyar hazafi.” – fogalmazott Botka László.

Szeged polgármestere beszédében nyomatékosan rámutatott, hogy Magyarország helye Nyugaton van. „Mi nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja. Szilárdan kiállunk NATO-szövetségeseink, különösen a balti országok mellett. Látjuk Brüsszel hibáit, de tudjuk, hogy nekünk, magyaroknak, az Unión kívül nincs jövő. Hiszünk benne, hogy a pávatáncolás, bomlasztás és gyengítés helyett javítani kell az EU működését.”

Botka szerint, ha az új baloldal kormányra kerül, első dolguk lesz elindítani az egészségügy rendbetételét. Megállítják az egészségügyi dolgozók elvándorlását, csökkentik a túlterheltségüket. Felülvizsgálják, lerövidítik és átláthatóvá teszik a várólistákat, a rászorulók számára pedig olyan támogatást vezetnek be, amelyek segítik a megelőzést és csökkentik a nem megfelelő életminőségből eredő egészségügyi kockázatokat.

Botka László kijelentette: védőháló jár azoknak is, akik bérből és fizetésből élnek, kényszervállalkozók, közalkalmazottak, vagy kisnyugdíjasok. „Jár nekik a lehetőség, hogy középosztályi színvonalon, középosztályi körülmények között élhessék le az életüket, és a gyerekeiknek ne csak az uzsorakölcsönt hagyják örökül. A társadalmi felemelkedés legjobb útja pedig a modern, piacképes, önállóságot és együttműködést serkentő, és legfőképpen nem szegregált oktatás, amely mindenki előtt nyitva áll. Visszaadjuk a tanárok és a tanítás szabadságát, csökkentjük a pedagógusok és a diákok terheit” – sorolta a 2018-tól aktuális kormányzati teendőket az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki arra is választ adott, honnan lesz erre pénz. Szerinte a korrupció visszaszorításával, az oligarchák megállításával és megadóztatásával jut elegendő pénz juthat a ma még forráshiányos területekre. „Az emberek többségét fogjuk képviselni, nem pedig az újgazdagokat, akik helikopterről nézve nem látják a nyomorgó embereket. Véget vetünk az urizálásnak, a korrupt politikusokat pedig elzavarjuk. Akik megszedték magukat az adófizetők pénzén, azokat súlyosan megadóztatjuk. Ne lepődjenek meg a jachtklubokban, a luxuskocsikban, a kaszinókban üldögélő kegyelmesek és tekintetesek, az ügyeskedő, politikusokhoz dörgölőző üzletemberek: nekik jön a rossz világ! Skandináv mintára bevezetjük, hogy mindenki adóbevallása nyilvános és megismerhető lesz. Aki pedig állami közbeszerzésen indul, annak még vagyonnyilatkozatot is tennie kell – mondta ismét nagy tetszést kiváltva Szeged polgármestere.

Botka László kitért arra is, hogy megvizsgálják a feltétel nélküli családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét, amely biztonságot teremtene a magyar családoknak. „A finn példát követve, kísérleti jelleggel a legszegényebb régiókban, megyékben élők, a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők lesznek az elsők, akiken segíteni fogunk. A felső tízezer ne csak a profitért ácsingózzon, hanem segítsen hazájának problémáinak megoldásában! Magyarország végre tényleg legyen a magyaroké, ne a Mészárosoké!

Botka László szerint nekik, demokratáknak kell felvállalniuk, hogy leteszik egy új, normális Magyarország alapjait. „A demokratikus oldal valamennyi mérhető pártjának a hamvaiból kell újraélesztenünk a választók bizalmát, és beigazolnunk felkészültségünket az együttes kormányzásra. A MSZP-nek be kell bizonyítania, hogy a baloldal vezető erejeként tanultak, tanultunk a hibáinkból, és soha nem ismételjük meg azokat. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy bocsánatot kérjünk azoktól a szavazóinktól, akik csalódtak bennünk. Akik elfordultak tőlünk, mert úgy látták, hogy a pártvezetők, parlamenti képviselők csak a pozíciók osztogatásával, a párttámogatás besöprésével vannak elfoglalva, és nem törik kezüket, lábukat, hogy segítsenek az embereken” – követte meg a baloldali közösséget Botka, hozzátéve: soha többé nem hagyják cserben a választóikat.

Szeged polgármestere szólt arról is, hogy hiába öntötte le magát a Jobbik-vezér nyolcvan kiló cukormázzal, a demokraták nem fognak kiegyezni a Jobbikkal. „Ha a Jobbik vezetői el is felejtették, hogy honnan jöttek, hogy a történelem szemétdombjáról guberálták nézeteiket, mi, demokraták nem feledhetjük! Mert aki tűzközelbe kerül, aki hatalmat ragad a kezébe, arról fél pillanat alatt leolvad a cukormáz.

Botka emlékeztetett: kényelmesebb lenne neki szegedi polgármesterként nézni az országos politikát, de tudja: akármennyire is büszke a városára, a közösen elért eredményekre, Szeged nem maradhat sziget a politikában. „Több millió szegény honfitársunk mindennapi küszködését látva nem tehetünk úgy, mintha ez nem ránk tartozna. Közös ügyünk, közös felelősségünk, közös feladataink vannak. Én a 2018-as választás másnapján is a tükörbe szeretnék nézni. Szeretném, ha mindhárom gyerekem olyan Magyarországon nőne fel, ahol bátran, szabadon lehet tanulni, vállalkozni, családot alapítani, dolgozni, művelődni, kikapcsolódni, gondoskodni egészségünkről, az idősekről és elesettekről. Ahol közösen megtermelt javainkhoz mindenki, akinek szüksége van rá, és aki megérdemli, egyenlő feltételek mellett férhet hozzá” – sorolta Botka László, hogy miért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Botka szerint most valamennyi demokratikus érzelmű szavazóra szükség van. „Meg kell tudnunk győzni az igazunkról azokat is, akik eddig nem szavaztak ránk. Hinnünk kell abban, hogy a demokratikus oldal jelenlegi szavazótáborához megnyerhetünk még egymillió öntudatos állampolgárt, akiknek jelent valamit a szabad Magyarország. Hinnünk kell abban, hogy a 106 egyéni képviselői hely többsége megnyerhető. De a hadviselés áldozattokkal is jár, komoly áldozattokkal. Minden demokrata szavazóra szükség van, de nem minden politikusra. Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra! Mert csak együtt és egységesen lehetünk olyan erősek, hogy harcba indulhassunk az európai Magyarországért.”

Botka hangsúlyozta: nem fog elvtelen kompromisszumokat kötni. Azok, akik elfogadják a feltételeit a közös listáról, a legtöbb szavazat megszerzésére képes 106 helyi jelölt kiválasztásáról és a közös, új, baloldali programról, győztes csapathoz csatlakoznak. Ezek ugyanis nem az ő személyes feltételei, hanem a győzelem legfontosabb építőkövei.

Botka László szerint válaszúthoz értünk: most kiderül, ki az igazi demokrata, és ki az, aki csak papol Orbán leváltásáról. „Minden javaslatra, minden jelöltre és programpontra nyitott vagyok, amelyik erre az útra vezeti Magyarországot. Csatlakozzon hozzánk, demokratákhoz! Jöjjön és segítsen! Álljon a mi oldalunkra, álljon a szabad, félelemtől mentes, felemelkedő Magyarországért harcolók oldalára! Én elszántan fogok küzdeni a győzelemért, de győzni csak együtt, közös erővel tudunk! Hajrá Magyarország! Hajrá Európa! Hajrá demokraták!” – zárta beszédét Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.