Népszava
2012. július 18. 08:32

Új esélyt adna az MSZP

Hatalmas adósságot és félelmet hagyott maga után Lázár János, aki Molnár Zsolt szerint visszaélt a hódmezővásárhelyiek bizalmával. Jobboldali köntösben önérdekű, a város számára veszélyes politikát folytatott, de semmi sem tart örökké - mondta lapunknak az MSZP kampányfőnöke.

Szeptember 2-án időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen; a helyiek sok évtized után baloldali vezetőt választhatnak és ezzel megüzenhetik a Fidesznek, hogy ez így nem mehet tovább.

Bár Hódmezővásárhely konzervatív város és a rendszerváltás óta mindig a jobboldal irányította, Molnár Zsolt szerint a fideszes vezetés visszaélt ezzel a szimpátiával, ezért az ott élők változást akarnak. A szocialista politikus, aki kampányfőnökként igyekszik meggyőzni a vásárhelyieket arról, hogy a szeptember 2-i időközi polgármester-választáson érdemes az ellenzéki párt jelöltjére voksolni, úgy vélte, az elmúlt évtizedben jobboldali köntösben önérdekű, a város gazdálkodására veszélyes politikát folytatott a Fidesz.

Lázár János, aki 2000 decemberétől idén június 1-ig vezette a várost, nehezen visszafizethető hiteleket hagyott hátra. A 47 ezres Hódmezővásárhelyt 2010-ben több mint 20 milliárdos adósság terhelte, de egy kormánydöntés értelmében újra nyakig eladósodhat devizában, az önkormányzat ugyanis több mint 79 millió eurónyi kötvényt bocsáthat ki adósságmegújítás céljából 25 éves futamidőre. Ha Almási István, a városvezetői teendőket ideiglenesen ellátó fideszes alpolgármester kerül szeptemberben a polgármesteri székbe, a város nyilván él majd ezzel a lehetőséggel - tette hozzá Molnár.

Demokrácia helyett a félelem jellemző a településen - mondta az MSZP kampányfőnöke. Molnár megemlítette, miután a városban az önkormányzat a legnagyobb munkáltató, a közalkalmazottak és a köztisztviselők állásukat féltve nem merik vállalni véleményüket. Sőt, a vállalkozók, a városi szolgáltatásokat igénybe vevő emberek sem mernek őszinték lenni, mert nem tudhatják, mi lehet a következmény. A szocialista politikus azonban állítja: semmi sem tart örökké. Akkor sem, ha a fideszesek helyben is bíznak saját politikai gépezetük működésében. Lázár persze már többször megakasztotta ezt a gépezetet, a kormánypártiaknak helyben sem tett jót, amikor kiderült: a polgármester szerint aki szegény, az annyit is ér.

Szeptember 2-án Molnár Zsolt szerint sokkal jobban fog szerepelni a baloldal Vásárhelyen, mit a korábbi évtizedekben. A városban élők ugyanis esélyt kaptak arra, hogy új irányba induljanak, és konzervatív közösségként baloldali vezetőt választva megüzenjék a Fidesznek, hogy ez így nem mehet tovább. Az ellenzéki képviselő arra biztatja a városban élőket, hogy akinek elege van ebből a kormányzásból, az menjen el választani és hozza meg a megfelelő döntést. "Otthon ülni ugyanis nem elég - a fotelből nem lehet leváltani a Fideszt."

Az MSZP Kis Andrea vásárhelyi tanárnőt indítja az időközi polgármester-választáson. A 32 éves politikus, a városi önkormányzat egyetlen szocialista képviselője lapunknak korábban arról beszélt, hogy a pénzügyi bizottság tagjaként sem tudja, pontosan mekkora a város adóssága, de épp emiatt elviselhetetlenül magas az építményadó és a kelleténél drágább az óvodai, iskolai étkeztetés. Ha megválasztanák, megpróbálna munkahelyeket teremteni, mert a rendszerváltás óta jobboldali vezetésű városból elvándorolnak a fiatalok: huszonkét év alatt 20 százalékkal csökkent Hódmezővásárhely lakossága.

Kis Andrea a félelmet is felszámolná, mert elmondása szerint ma a közélet nem demokratikus a városban, ezért ajánlószelvényt sem akar majd kérni a közszolgáktól, nehogy bajba kerüljenek. Ennek ellenére az ellenzéki politikus úgy véli, új korszak kezdődik a városban. Ha a szeptember 2-i időközi választáson még nem is nyer az MSZP-s jelölt, 2014-ben helyben biztosan leváltják a Fideszt.

Botka László szurkol

"Szurkolok Hódmezővásárhely sikeréért, mert ez Szeged, a régióközpont érdeke is" - írta a napokban Facebook-oldalán Botka László. Szeged szocialista polgármestere hozzátette: "Kis Andreát ismerem, felkészült, városát szerető, és érte harcolni és együttműködni is képes bárkivel. Szurkolok Neki, mert szurkolok Hódmezővásárhelynek! Kérem osszák meg minél több vásárhelyi ismerősükkel." Botka egyébként nemrég a Facebookon Lázár felelősségét feszegette, amiért eladósította a várost. Az MSZP-s politikus szerint az időközben kormányzati posztot vállaló korábbi polgármester válaszában nem cáfolta az állítást.

Fazekas Ágnes /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=570227