2012. január 27. 08:46

Új fejezet az európai demokráciában

Felkészülés az európai polgári kezdeményezésre címmel rendezett konferenciát Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön Brüsszelben. A rendezvényen részt vett Nicolai Wammen dán EU-ügyi miniszter, valamint a téma európai parlamenti jelentéstevői, köztük dr. Gurmai Zita EP-képviselő is.


Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés hozta létre, azonban az első kezdeményezések csak a végrehajtási szabályokat tartalmazó rendelet életbe lépését követően, idén áprilisban indulhatnak majd. A rendezvényen bemutatták az aláírások internetes gyűjtését megkönnyítő ingyenes szoftvert, valamint az Európai Bizottság által kezelt központi honlapot is.

A polgári kezdeményezés európai parlamenti jelentéstevőjeként Gurmai Zita arról beszélt, hogy a kezdeményezés joggal érdemelte ki az év politikai újítása címet, azonban ezzel párhuzamosan a felelősség is óriási azokon, akik a kezdeményezések rendszerének előkészítésén dolgoztak. Az EP-képviselő megítélése szerint a rendelet elfogadása és életbe lépése között eltelt egy évet sikerült jól kihasználni az állampolgárok felkészítésére: a hivatalos tájékoztató rendezvények és szakmai szervezetek által szervezett konferenciák mellett már több „felhasználóbarát” kiadvány is megjelent a polgári kezdeményezésről.


Az EP-képviselő arról is beszámolt, hogy az Európai Parlament washingtoni összekötő irodája által rendezett keddi műhelybeszélgetésen is nagy érdeklődés kísérte az európai polgári kezdeményezést.

Az európai polgári kezdeményezés kiemelt témaként szerepelt az EP alkotmányügyi szakbizottságának eheti ülésén is, ahol Nicolai Wammen Dánia Európa-ügyi minisztere ismertette a soros elnökség programját szerdán. A polgári kezdeményezés kapcsán a miniszter nagy várakozásának adott hangot, mondván, hogy ezzel egy új fejezet kezdődik az európai demokráciában. A képviselők csütörtökön folytatták a munkát annak érdekében, hogy a rendeletben foglalt közmeghallgatásokra zökkenőmentesen kerülhessen sor az EP-ben.


A szakbizottság ülésén Gurmai Zitát újabb két és fél évre a testület első alelnökének választották meg.