Új fővárosi taxirendelet kell

Új fővárosi taxirendelet kell
A keddi tömeges taxisdemonstráció egyértelművé tette, hogy a fideszes városvezetés által három éve megalkotott taxirendelet megbukott. Ez az egyenes következménye annak, ha egy rendeletet a szükséges szakértelem és a piac alapvető ismerete nélkül fogadnak el.
A Fidesz által elfogadott rendelet túl sokat követel a taxisoktól és túl keveset ad cserébe. Ha a fővárosi taxirendelet megalkotásakor a városvezetés és a közgyűlés fideszes többsége nem hagyta volna figyelmen kívül a piac aktuális sajátosságait, számolt volna az Uber megjelenésével, amely világszerte a taxis közlekedés versenytársává vált. 
 
Nem megoldás, ha az Ubert ellenségnek kiáltják ki. Nem az Uber és más személyszállítási applikációk számítanak ellenségnek, hanem az ostoba szabályozás, amely valahol alul-, másutt épp túlszabályozza az ágazatot. 
 
Az immár évek óta látszó probléma azt mutatja, hogy a jelenlegi fővárosi taxirendelet toldozása-foltozása értelmetlen. Helyette egy teljesen új, a szakma bevonásával készülő, a kor technológiai kihívásait figyelembe vevő taxirendeletre van szükség. 
 
A budapestiek érdeke, hogy minél olcsóbban, megfelelő színvonalon és biztonságosan vehessék igénybe a személyszállítási szolgáltatásokat. Az új taxirendelet megalkotásakor ennek kell lenni a legfontosabb szempontnak. 
 
Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében

Kapcsolódó párttagok