mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2022. március 10. 11:32

Új korszakot hozunk a munka világába!

Új korszakot hozunk a munka világába!
Teljesen új korszakot hozunk a munka világába, visszaadjuk a megélhetés biztonságát a dolgozóknak – ígérte Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az Egységben Magyarországért programbemutatóján szerdán.

Az emelkedő Magyarország programjának része, hogy a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva 4 éven belül adómentessé teszik a minimálbért, értékét pedig annak az európai számítás szerinti évenkénti emelésével megőrzik kormányváltást követően – mondta Márki-Zay.

Adójóváírással visszatérítik a teljes személyi jövedelemadót, ezen kívül sávosan növelik mindenkinek a kézhez kapott fizetését, akinek a bére nem éri el a minimálbér másfélszeresét. „Így fogjuk elkezdeni felzárkóztatni az alacsony fizetéseket!” – részletezte Komjáthi.

A közférában dolgozóknak külön fizetésemelési programot indítanak, rendezik a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét, és helyreállítják a megcsonkított kafetériajuttatásokat – folytatta.

Márki-Zay külön megemlítette: addig emelik a tanárok, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók bérét, amíg meg nem áll az elvándorlás ezekből a szakmákból.

„De nem csak pénzből kell többet adni, hanem jogokból is” – jelentette ki Komjáthi, úgy folytatva: eltörlik a dolgozókat kizsigerelő rabszolgatörvényt, megerősítik a szakszervezeteket, az érdekképviseletek igénye szerint visszaállítják a megszüntetett közalkalmazotti jogállásokat, újjászervezik az országos szintű érdekegyeztetést: Országos Érdekegyeztető Tanácsot és területi érdekegyeztető fórumokat hoznak létre.

Az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét a jelenlegi háromról kilenc hónapra fogják emelni, mert a biztos megélhetés azoknak is jár, akik elvesztették a munkájukat – mondta.

„A munka alapú társadalom önmagában nem elég! Mi megélhetés-alapú társadalmat fogunk kiépíteni!” – jelentette ki.

Úgy indokolt: 12 év fideszes kormányzás után Magyarországon egyre többen csúsznak bele a dolgozói szegénységbe.

„A Fidesz elvette a dolgozó emberektől a megélhetés biztonságát: olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni”, de ha valami váratlan kiadás adódik, például végleg felmondja a szolgálatot a hűtőszekrény vagy a mosógép, akkor megtakarítás híján nem tudnak újat venni.

Márki-Zay azt ígérte: megerősítik a munkavállalói jogokat, köztük a sztrájkjogot; előrehozzák a túlórák elszámolását, és rugalmas nyugdíjba vonulást tesznek lehetővé nemcsak a 40 évet ledolgozott nők, hanem mindenki más számára is.

A multik helyett pedig a magyar vállalkozásokat fogják támogatni: míg jelenleg a magyar kormány adja a legnagyobb támogatást a multiknak az egész Európai Unióban, a nemzeti össztermék 2%-a helyett a kormányváltás után „1%-kal még mindig Magyarország adja majd a legbőkezűbb támogatást munkahelyteremtésre, de a felszabaduló 450 milliárd forinttal a kis- és középvállalkozók megerősítését fogjuk támogatni”. Ezen kívül eltörlik a vállalkozók által kifogásolt kötelező kamarai díjat is.

A programbemutatón Hadházy Ákos, az Egységben Magyarországért zuglói jelöltje az ország működését veszélyeztető korrupció megszüntetéséről, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás megteremtéséről beszélt.

Arató Gergely, a DK képviselője az oktatás reformjáról, a tankötelezettség 18 évre való visszaemeléséről és az oktatási esélyegyenlőségről; a jobbikos Z. Kárpát Dániel a jövedelembiztonság megteremtéséről, többek között a nagycsaládoknak járó kedvezmények egyszülős családokra való kiterjesztéséről is szólt.

Lengyel Róbert rendvédelmi, katasztrófavédelmi szakpolitikai kabinetvezető az egyenruhásoknál bevezetendő konkrét intézkedéseket ismertette, Schmuck Erzsébet LMP-társelnök pedig önálló zöld minisztériumot, erős zöld hatóságot és a civil kontrol visszaállítását ígérte, hogy Magyarország élhető, egészséges, fenntartható országgá váljék.

Az Egységben Magyarországért teljes programja itt olvasható: https://egysegbenmagyarorszagert.hu/ellenzeki-program-2022/

A programbemutató teljes videója itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/mszpfb/videos/986574295625095

 

Kapcsolódó párttagok