Népszava
2012. július 04. 14:56

Új korszakot nyitnának Hódmezővásárhelyen

Hatalmas adósságot és félelmet hagyott maga után Lázár János - mondta a Népszavának Kis Andrea, aki szeptember 2-án az MSZP jelöltjeként indul a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A 32 éves politikus, a városi önkormányzat egyetlen szocialista képviselője arról beszélt, hogy a pénzügyi bizottság tagjaként sem tudja, pontosan mekkora a város adóssága, de az biztos, hogy 30 milliárd forintnál több.Egyebek mellett ezért elviselhetetlenül magas Hódmezővásárhelyen az építményadó és a kelleténél drágább az óvodai, iskolai étkeztetés is. A városban tanárként dolgozó Kis Andrea úgy véli, ami jó, azt az új polgármesternek folytatni kell, ilyen például a helyi iskolai modell, vagy hogy a rászoruló gyerekek nyáron sem maradnak étel nélkül. Az iskolák azonban nagyon rossz állapotban vannak és a sportot is támogatni kellene - tette hozzá.

Az MSZP-s politikus, ha megválasztanák, elviselhetőbbé tenné az építményadót és megpróbálna munkahelyeket teremteni, mert a városból elvándorolnak a fiatalok.

Huszonkét év alatt 20 százalékkal csökkent Hódmezővásárhely lakossága. Kis Andrea a félelmet is felszámolná, mert elmondása szerint ma a közélet nem demokratikus a városban. Az önkormányzat a legnagyobb munkáltató, a közalkalmazottak, köztisztviselők pedig állásukat féltve nem merik véleményüket vállalni. A helyi szocialista képviselő ajánlószelvényt sem akar majd kérni tőlük, nehogy bajba kerüljenek. Ennek ellenére úgy véli, új korszak kezdődik a városban.

Ha a szeptember 2-i időközi választáson - amelyen elképzelhető, hogy alacsony lesz a részvétel - még nem is nyer az MSZP-s jelölt, 2014-ben helyben biztosan leváltják a Fideszt. Ha viszont most polgármesterré választják, nem tart attól, hogy a jobboldali többség ellehetetleníti. A polgármester-választáson egyébként az MSZP-s politikus, illetve Almási István, a városvezetői teendőket ideiglenesen ellátó fideszes alpolgármester pályázik a legnagyobb eséllyel.

F.Á. /