mszp.hu | Belföld
2020. január 30. 15:49

Új közgyűlés, új Budapest – egy új, demokratikus Magyarország kezdete

Új közgyűlés, új Budapest – egy új, demokratikus Magyarország kezdete
Fontos közgyűlést tartott Budapest, az új SZMSZ lehetővé teszi, hogy a magyar emberek közvetlenül is beleszólhassanak abba, hogy mire költsön a város, hogyan gazdálkodjon ingatlanaival és az adókkal – erről beszélt Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese szerda este az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

„Bevezettük, hogy újra lehetőség legyen interpellációkra, több hatáskört kaptak a bizottságok, és most először a költségvetés egy részéről a budapestiek már közvetlenül dönthetnek: elindultunk egy demokratikusabb irányba” – mondta Tüttő Kata, aki szerint ennek a továbbfejlesztésén dolgozik az új közgyűlés.

„Befogadtuk még a fideszes ellenzék módosítóinak nagy részét is, nem söpörtük le az asztalról” – utalt a dolgok eddigi fordított menetére a városvezetésben. „Lehet egy normálisabb Magyarország, amelyben úgy döntünk, ahogy az emberek szeretnének. Megkérdezzük a kerületben élőket, hogy utat szeretnének, zöld felületet, hogy fontos-e nekik a Duna tisztasága, avagy szeretnének-e inkább még 43 sportlétesítményt azon a területen. Ebben mutatunk mintát, hogy lehet normálisan működni” – hangsúlyozta.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a Lánchidat fel kell újítani, de ehhez szükséges, hogy a kormány a saját – többek között propaganda – céljaira ne vegye el a budapestiek pénzét. „Például, amikor elmegyünk tankolni, akkor 15-20.000 forintot adományozunk az államnak, hiszen ennek a költségnek a fele ÁFA és jövedéki adó, ami a központi költségvetésbe megy.

Tehát csak ebből, csak mi budapestiek úgy 200 milliárd forintot befizetünk úgy, hogy 0 forint jön ebből vissza a Lánchídra, az1400 kilométer fővárosi út fenntartására és a felüljárókra. Ehelyett, amit elvonnak, azt lényegében ilyenekre adományozzuk, mint kisvasút, ló-wellness és hasonlók” sorolta Tüttő, aki szerint felháborító, hogy a budapestiek a saját pénzükből annyit nem kapnak vissza, hogy effektíve el tudjanak menni dolgozni. „Ehhez képest az év végi pénzosztásnál 44 milliárd megy el kormányzati kommunikációra, de annyi pénz nincs, hogy a Lánchídját felújítsa az ország!”

Az MSZP-s főpolgármester-helyettes elmondta, az egyik legfontosabb fővárosi cél tehát, hogy az emberek jobban dönthessenek a saját befizetett adóforintjaikról. „Nem adjuk fel, hogy a saját adóbevételeinkről magunk dönthessünk” – ígérte.

Az interjú végén szóba került a Rácz-fürdő ügye is. Tüttő Kata elmondta, a legenda az, hogy kormányzati körök viszonylag olcsón szeretnék magunknak lenyúlni a felújított Rácz-fürdőt, ám a Főváros szerint két fontos közérdek van, amelyeknek érvényesülniük kell: „Egyrészt, hogy ez a fürdő végre újra megnyisson, ez az egyes számú közérdek, merthogy 9 éve nem tud megnyitni.

A második közérdek pedig az, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerüljön! Van erre egy alkalmas cége, a fővárosé maga a földterület és vízkivételi jog! Eszerint fogunk eljárni” – jelentette ki Tüttő Kata, a Magyar Szocialista Párt főpolgármester-helyettese.

Kapcsolódó párttagok