mszp.hu | Belföld
2021. január 19. 17:06

Új, modern és szabad Színművészeti Egyetemet!

Új, modern és szabad, állami fenntartású magyar színház- és filmművészeti egyetem létrehozásáról szóló elköteleződésre szólította a „ma még ellenzék” együttműködő pártjait Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa. Leszögezte: az MSZP ellenzi az egyetemek alapítványi kézbe adását.

„Biztosítani fogjuk, hogy legyen (…) szabad és színvonalas állami egyeteme a magyar színház- és filmművészetnek” – jelentette ki az MSZP korábbi oktatási és kulturális minisztere, pártja választmányi elnöke.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatóinak, akik a kormány által erőltetett átszervezés miatt most nem tudják átadni „évtizedes tapasztalatukat, tudásukat és a növendékek iránti elköteleződésüket”, azt üzente: biztosítani fogják számukra a teret és a lehetőséget a szabad oktatáshoz, garantálják az új egyetem szabadságát, autonómiáját és költségvetési finanszírozását.

„Ne tegyenek le arról, hogy fognak még oktatni tehetséges magyar növendékeket!” – mondta Hiller.

Az SZFE hallgatóinak azt üzente: „bátor és igazságos harcot vívtak és vívnak”.

Arra érte a hallgatókat, precízen rögzítsék tanulmányi eredményeiket, „megszerzett kreditjeiket a végzősöknek, és akik a most majd létrehozandó új egyetemen kívánják folytatni a tanulmányaikat, be fogjuk számítani tanulmányi eredményeikbe”. Az új, szabad egyetem el fogja ismerni elvégzett kurzusaikat, „nem hátrány, nem fenyegetés fogja őket érni, hanem előny és szabad oktatás”.

„Szabad ország, szabad egyetem. Ezt akarjuk, ezt kívánjuk” – rögzítette.

Kiemelte: nem egy politikai részterületről vagy önmagában a felsőoktatásról van szó, hanem a szabad országról, a szabad oktatásról, a szabad egyetemről.

„Ha van, ami nemzeti ügy; ha van, ami nemzetstratégiai kérdés, akkor az ellenzék számára, a ma még ellenzékben levő együttműködő pártok számára ez az!” – erősítette meg.

„Ezért azt kérjük, hogy támogassák törekvéseinket. Akarjuk együtt a szabad országot, a szabad egyetemet!” – szólított fel.

Az egyetemek kormány által erőltetett alapítványi kézbe adásáról azt mondta: azt nem a színvonalemelés szándéka vezérli, hanem „közelednek a választások. Saját befolyásukat akarják a választásokon túl, a választástól félve bebetonozni”.

A jó egyetemnek „három alapvető feltétele van: a tehetséges hallgató; a felkészült, kitűnő oktató és a szabadság. Az autonómia. Ez a tervezett változtatásokkal megkérdőjelezhetetlenül sérül” – jelentette ki. Leszögezte: az MSZP nem támogatja, hanem ellenzi, „nem akarja” ezt az átalakítást.

Felhívta a figyelmet: a jelenleg a magyar állam tulajdonában és fenntartásában lévő debreceni, szegedi és pécsi tudományegyetemek tervezett átalakítása folytán „minden épület, minden intézet, minden kar, minden sportlétesítményük, minden” átkerülne a magyar emberek, mindannyiunk közös tulajdonából egy, a Fidesz-kormány által összeállított kuratórium vezette alapítványba.

„Mennyit ér a szegedi Dugonics tér? Az ott álló legendás egyetemi épület? Mennyit ér a Debreceni Egyetem? Mennyit ér az ország első egyeteme, a Pécsi Egyetem? Nyilván sok száz milliárd forintnyi vagyonról beszélünk. (…) Közös magyar vagyonról, amit most egy tollvonással egyszerűen ki akarnak venni a közös tulajdonból” – hívta fel a figyelmet.

Ezzel a magyar vidéken gyakorlatilag megszűnne a magyar állami felsőoktatás – állapította meg, hozzátéve: „Mi ezt nem hagyjuk!”

A kormány terve az egyetemi dolgozókat kivonná a biztos közalkalmazotti státuszból, és sokkal bizonytalanabb, kiszolgáltatottabb munkaviszonyt létesítene velük.

De „ugyanolyan lényeges, hogy mi lesz a hallgatókkal”: e három intézménynek most 70 ezer hallgatója van, de mivel a Fidesznek „évtizedes törekvése, hogy szűkítse a felsőoktatási intézményekbe való bejutás lehetőségét, (…)  ez alapján (…) minden okunk megvan annak a feltételezésére, hogy az átalakítás után csökkenteni kívánják a hallgatói létszámot és szűkíteni a bejutás lehetőségét” – mondta Hiller.

Rámutatott arra is: „semmilyen módon nem állítható”, hogy az átalakítással az egyetemek színvonala vagy versenyképessége javulna; a Corvinus Egyetem átalakítása óta még nem telt el a szakma egybehangzó véleménye szerinti 3 év, amely alapján egy ilyen horderejű változásból érdemi tapasztalatokat lehetne leszűrni.

Lehetnek pozitív részintézkedések, de vannak egyértelműen negatív tapasztalatok is: például a Corvinus Egyetemen az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon a költségtérítéses képzés ára jövő szeptembertől egy félévre 760 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 390 ezerről.