MTI/mszp.hu
2012. április 28. 11:59

Új, progresszív gazdaságpolitika kell!

Az MSZP a "rablógazdálkodás" felhagyására és egy új, progresszív gazdaságpolitika kidolgozására szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt.

Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot a hazai gazdaság helyzete miatt. Mint mondta, a 2010-es hitelszerződés feltételeit és a mostani hiteltárgyalások kezdeti feltételeit összehasonlítva azt látja, hogy romlott az ország helyzete.     

A Széll Kálmán Terv 2.0-át további pénzbeszedésnek nevezte, kiemelve, hogy igazságtalannak tartja a tervezett adókat.     

A frakcióvezető-helyettes szólt arról is: el kell térni a Fidesz-kormány gazdaságpolitikájától, amely szavai szerint "megfojtja" a gazdaságot, stagnálást és újabb adókat hozott, a gazdaságot pedig "valósággal kiszárította". "Olyan az ország gazdasága, mint egy sivatag: olcsó pénzre, frissítő forrásokra van szükség" - fogalmazott Józsa István, megjegyezve, hogy ehhez érdemes lenne lecserélni a kormányfő "jobbkezét", Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert.     

A szocialista politikus úgy vélte: könnyíteni kell a munkára rakódó terheken, lehetővé kell tenni, hogy a vállalkozások megtarthassák a munkaerőt, olcsóbbá kell tenni a hitelezést, valamint a gazdaság és az állam működését.     

Az MSZP arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne akarjon több pénzt elvonni az emberektől, dolgozzon ki előremutató gazdaságpolitikát és "ne tétlenül várja az IMF-tárgyalások kezdetét".