2011. november 30. 11:06

Új szemléletmód kell!

Mesterházy Attila vitanyitó előadása során emlékeztetett, az MSZP frakciója nem véletlenül választotta Kelet-Magyarországot országjárásának legújabb állomásaként: a kormány lemondott az ország keleti részéről és annak lakóiról.

Az elmúlt időszakot vizsgálva láthatjuk, hogy az Orbán-kormány nem kezeli prioritásként a keleti országrészben élők problémáit, holott ebben a térségben pattanásig feszültek a társadalmi egyenlőtlenségek – fogalmazott a pártelnök.

Éppen ezért kell felhívni a figyelmet arra a szociális válságra ami Kelet-Magyarországon folyik – érvelt Mesterházy – sok településen családok, gyerekek éheznek, sokszor csupán az iskolákban jutnak élelmiszerhez.

A térség komplex problémái komplex megoldást kívánnak. Az elmúlt 20-21 évben sokasodtak a nehézségek, és bár a szocialista kormányok tettek ezek ellen, parlamenti ciklusokon átívelő, átfogó programokra van szükség a helyzet javítása érdekében. Már az jó esetnek minősül, ha az Orbán-kormány egy korábbi, szocialisták által kezdett programot végigvisz, de új programokat nem indítanak, nem is keresnek megoldást – emlékeztetett az MSZP frakcióvezetője.

Az ország észak-keleti részében a munkanélküliség 18-20 százalék körül mozog, ezért különösen fontos a munkahelyteremtés. Az új közmunkaprogram csupán statisztikák javítására jó, valós megoldást nem kínál, sőt az új szisztéma ront az emberek helyzetén. A kormány a helyi gazdaság élénkítéséért sem tesz semmit, ahogy az ígéreteivel szemben a közbiztonság sem javult, és nincs minden településen rendőr – mondta Mesterházy Attila.

A Munka törvénykönyvének változásai kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat, a felsőoktatási törvény koncepciója kizárná a szegényebbeket az egyetemekről. Az egykulcsos adó csak kivesz a Kelet-Magyarországon dolgozó emberek zsebéből, hiszen az átlagkereset az ország keleti csücskében meg sem közelíti az országos szintet.

Teljesen új szemléletmód és megközelítés kell, ha meg szeretnénk oldani az itt élő emberek problémáit – figyelmeztetett az MSZP elnöke.