Belföld | nemzetpolitika Kárpátalja
2013. október 23. 15:29

Új szempontok szerint vizsgálhatók a kárpátaljai magyarok jogai

"Az Európai Tanács döntsön bölcsen az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről. Történelmi fontosságú, hogy Vilniusban a Keleti Partnerség csúcstalálkozón azt aláírják. Oroszország az EU stratégiai partnereként nem tekintheti ellene irányuló lépésnek az Unió és Ukrajna közeledését. Ukrajnának teljesítenie kell a jogállami, gazdasági, emberi jogi követelményeket, Julija Timosenko helyzetének méltó és emberséges kezelését. Magyarország kiemelten érdekelt Ukrajna uniós közeledésében, valamint a politikai és gazdasági stabilitás megteremtésében. Az uniós társulási szerződés során új szempontok szerint vizsgálható a mintegy 170 ezer fős kárpátaljai magyarság jogainak védelme, főként az anyanyelvi oktatás, valamint a magyar kisebbség arányos képviselete terén." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációja az Európai Tanácsi csúcs előkészítéséről rendezett európai parlamenti vita kapcsán.

A szocialista EP-képviselő hozzátette, hogy "az EU sem határain belül, sem azokon kívül nem tehet engedményt, ha a demokrácia, a jogállamiság követelményeiről van szó. Sem az uniós tagállamok, sem Ukrajna esetében nem engedhetünk a szelektív igazságszolgáltatás gyakorlatának megszüntetéséből, valamint a független igazságügyi és a demokratikus választási rendszer kialakításából. Az ukrán kormánytól egyértelműen elvárható, hogy biztosítsa Julija Timosenko elleni büntetőperek teljes átláthatóságát, valamint azt, hogy Timosenko kifogástalan ellátást és orvosi kezelést kapjon."

Tabajdi Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy "a társulási szerződés aláírása során az Európai Unió gazdasági területen reális elvárásokat támasszon Ukrajnával szemben. Nem várhatjuk el a társulási tárgyalások keretein belül Ukrajnától, hogy a korábbi szovjet típusú gazdaságot egycsapásra olyan feltételekhez igazítsa, amelyeket az EU a tagjelölt országoktól joggal várhat el."