mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. április 15. 09:57

Új szervezetet hoz létre a NATO az illiberális fenyegetéssel szemben

Új szervezetet hoz létre a NATO az illiberális fenyegetéssel szemben
Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, a NATO Parlament alelnöke lett az észak-atlanti katonai szövetség által létrehozott Demokratikus és Jogállami Normák Tagállami Teljesülését Figyelő Központjának jelentéstevője.

Nem véletlen, hogy a NATO most erősíti alapszerződésben vállalt demokratikus funkcióját, hiszen azt napjainkban nemcsak kívülről éri – például orosz és kínai – veszély, hanem belülről is segítik ezeket a fenyegetéseket, mindenekelőtt az illiberális kormányok, mint például jelenleg a magyar kormány – erről beszélt Mesterházy Attila, az új központ raportőre kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A NATO alapszerződésében szerepel, hogy mi milyen demokratikus modellt védünk, amit most kívülről és belülről is ér támadás, például az oroszok és a kínaiak részéről. Ne feledjük el az oroszoknak az amerikai választásokba való törvénysértő beavatkozását például Trump megválasztásakor” – emlékeztetett Mesterházy.

Elmondta, a NATO úgy látja, hogy illiberális kormányok is támadják a demokratikus modellt. A NATO európai erősítése az USA részéről pedig azt jelenti, hogy a transzatlanti kötelék erősödni fog, akárcsak a demokratikus értékek vagy az emberi jogok megsértése kapcsán történő amerikai fellépés.

Az ukrajnai helyzetet értékelve a szocialista politikus rávilágított, az orosz agressziónak belpolitikai vonatkozása is van, nem csak külpolitikai. „Nagyon veszélyes az orosz agresszió, sőt, már a kárpátaljai magyarokat is elkezdték besorozni az ukrán hadseregbe. Ez tehát konkrétan Magyarországot és a magyar embereket is érinti! Tisztán látszik, hogy a nyugati szövetségek teljesen elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett. Nem is lehet mást mondani, magyar politikusként meg pláne nem, hiszen itt egyszerűen bevonult egy hatalom egy másik ország szuverén területére és megszállta azt. Nekünk, magyaroknak sajnos már van ebből elég XX. századi tapasztalatunk…” – tette hozzá.

Mesterházy nehezményezte, hogy mindeközben titokban tartják, hogy a kínai védelmi miniszter mit is keresett mostanában Magyarországon, hiszen szinte nem volt belőle semmilyen sajtóhír. Elmondta, szerinte szinte biztos, hogy a látogatás nem volt független a közeljövőben Budapesten épülő kínai egyetemtől.

„A kínai egyetemre 540 milliárd forint magyar adófizetői pénzt készül elkölteni a kormány. Gondoljunk bele ebbe a rengeteg pénzbe, az összes magyarországi egyetem, főiskola körülbelül ennek a feléből gazdálkodik egy évben: ennyiből tartja fent a KLIK az összes iskoláját, ez tehát egy hatalmas összeg. Ennek semmilyen előzménye nem volt! Erről a kínai kérésről még a magyar kormány is érezte, hogy problémákat vet fel hazánkra nézve, de a NATO-n belül is vet fel problémát a kínai térnyerés kísérlete: ez egy tudatos kínai befolyásszerzési eszköz. Lenne nagyon sok más olyan cél az oktatáspolitikán belül, ahova ezt az 540 milliárd forintot el lehet költeni, akár magyar diákokra is” – ismertette a Magyar Szocialista Párt álláspontját Mesterházy Attila.

 

Kapcsolódó párttagok