mszp.hu | Külföld | populizmus közlemény
2014. január 23. 11:06

Új tagállami összefogás a nyugati populista kampány ellen

"EP-képviselők csoportja nyílt levélben tiltakozik David Cameron, Nagy-Britannia és Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnökének politikai hisztériát keltő kijelentései ellen. E politikusok szerint a Közép-Európából Nyugat-Európába érkezők hatalmas tömege azt bizonyítja, hogy a munkaerő szabad mozgására vonatkozó jelenlegi szabályozás nem megfelelő, ezért ezen szigorítani kell. A közel 40 EP-képviselő által jegyzett nyílt levél leszögezi, hogy az Európai Unió egyik alappillére a személyek szabad áramlása, amely nem lehet egyezkedés tárgya. Minden adat arra utal, hogy Nagy-Britannia és Németország számára is előnyös az uniós munkavállalók jelenléte, hiszen jóval többet fizetnek be a szociális ellátórendszerekbe, mint amennyit abból kivesznek. David Cameron nem csak erről feledkezett meg, hanem azon brit munkáltatókról is, akik csak azért alkalmaznak a fekete gazdaságban bevándorló munkásokat - sokszor méltatlan munkakörülmények között -, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert. Az uniós munkakeresőkkel kapcsolatos hangulatkeltés rendkívül veszélyes és káros, új feszültséget kelt a régi és az új tagállamok között." - mondta Tabajdi Csaba, a Duna-Balti Együttműködés koordinátora az MSZP EP delegációja által szervezett múlt heti tanácskozást követően, amelyen számos EP-képviselő mellett részt vett Andor László, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos, valamint az Európai Szocialista Frakció új tagállami delegáció vezetői. 

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegáció vezetője emlékezetett, hogy az uniós szintű új tagállami összefogást David Cameron Financial Times-ban megjelent cikke indította, amely szerint változtatni kell az Európai Unión belül a személyek szabad áramlásának szabályain. A magyar EP-képviselő kiemelte, hogy "a 2004-ben és a 2007-ben csatalakozott 12 tagállam képviselőivel együtt tiltakozunk David Cameron és kisebbik német kormánypárt, a Keresztényszociális Unió vezetője, Hoorst Seehofer kijelentései ellen, amelyek az uniós alapértékekkel ellentételesek. A nyílt levél aggasztónak tartja azt, hogy az európai választásokat megelőzően pusztán belpolitikai okokból a közép-európai munkavállalókat - köztük 300 ezer magyar munkavállalót - tesz David Cameron felelőssé a Nagy-Britannia problémáiért. Meg kell jegyeznünk, hogy a Nagy-Britanniában letelepedők közel kétharmada nem európai országokból érkezik, míg Németország öregedő társadalmának 1,5 millió új külföldi munkavállalóra van szüksége a gazdasági növekedés fenntartásához a következő tíz évben. Az EP-képviselők elismerik, hogy számos esetben történtek bizonyos visszaélések a brit és német szociális ellátórendszer kihasználásában, amit az uniós jog keretei között vissza kell szorítanunk."

Az EP-képviselők kiemelték, hogy "emlékeztetnénk Cameron urat, hogy a válság által leginkább sújtott, soha nem látott munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban és Olaszországban hozzávetőlegesen egy-egy millió romániai munkavállaló dolgozik mindenféle politikai feszültség nélkül. Köszönet illeti rendkívül felelősségteljes viselkedésük miatt mind az olasz, mind a spanyol politikai elitet. A nyílt levél ugyanakkor leszögezi, hogy a  négy uniós szabadság, az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlása egymástól elválaszthatatlan. A brit miniszterelnök nem válogathat kénye-kedve szerint az éppen neki tetsző alapelvekből. Nagy-Britannia és Németország eddig az uniós közös piac valamint a közép-európai országok uniós integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Reméljük, hogy ez a jövőben sem változik".

Háttér:

 

A nyílt levelet aláíró EP-képviselők és politikai csoportjuk:

 

1

TABAJDI Csaba

Magyarország

S&D

2

GÖNCZ Kinga

Magyarország

S&D

3

GURMAI Zita

Magyarország

S&D

4

HERCZOG Edit

Magyarország

S&D

5

Iliana Malinova IOTOVA

Bulgária

S&D

6

Ivailo KALFIN

Bulgária

S&D

7

Evgeni KIRILOV

Bulgária

S&D

8

Marusya LYUBCHEVA

Bulgária

S&D

9

Stanimir ILCHEV

Bulgária

ALDE

10

Antonyia PARVANOVA

Bulgária

ALDE

11

Richard FALBR

Csehország

S&D

12

Jiří MAŠTÁLKA

Csehország

GUE

13

Biljana BORZAN

Horvátország

S&D

14

Sandra PETROVIĆ JAKOVINA

Horvátország

S&D

15

Tonino PICULA

Horvátország

S&D

16

Oleg VALJALO

Horvátország

S&D

17

Nikola VULJANIĆ

Horvátország

GUE

18

Vilija BLINKEVIČIŪTĖ

Litvánia

S&D

19

Justas Vincas PALECKIS

Litvánia

S&D

20

Lidia Joanna GERINGER de OEDENBERG

Lengyelország

S&D

21

Adam GIEREK

Lengyelország

S&D

22

Joanna SENYSZYN

Lengyelország

S&D

23

Marek SIWIEC

Lengyelország

S&D

24

Petru Constantin LUHAN

Románia

EPP

25

Victor BOŞTINARU

Románia

S&D

26

Minodora CLIVETI

Románia

S&D

27

Corina CREŢU

Románia

S&D

28

George Sabin CUTAŞ

Románia

S&D

29

Vasilica Viorica DĂNCILĂ

Románia

S&D

30

Ioan ENCIU

Románia

S&D

31

Cătălin Sorin IVAN

Románia

S&D

32

Ioan Mircea PAŞCU

Románia

S&D

33

Daciana Octavia SÂRBU

Románia

S&D

34

Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU

Románia

S&D

35

Silvia-Adriana ŢICĂU

Románia

S&D

36

Norica NICOLAI

Románia

ALDE

37

Tanja FAJON

Szlovénia

S&D

38

Ivo VAJGL

Szlovénia

ALDE

 

A nyílt levél a következő linkre kattintva érhető el: 

http://epmszp.hu/_user/browser/File/Egyeb/OPEN%20LETTER%20TO%20MR%20DAVID%20CAMERON.PDF