Új típusú rendszerváltást kell végrehajtani 2018-ban

Új típusú rendszerváltást kell végrehajtani 2018-ban
A Baloldali esték programsorozat keretében a mezőgazdaság volt a fő téma péntek este a szocialista párt nyíregyházi rendezvényén. Az immáron harmadik alkalommal megrendezett találkozón jelen volt Tóbiás József, az MSZP elnöke, Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, Gőgős Zoltán szakpolitikus, Demendi László és Gulácsi Mihály agrárszakemberek. A Csabai Lászlóné által koordinált fórumon Tóbiás József egy felmérésre hivatkozva azt mondta, ha így marad a birtokszerkezet, 30 év múlva a 2000 főnél kisebb települések mintegy fele meg fog szűnni.
Az agrárkérdés egyben vidékkérdés. A vidék, az több mint agrárium! Az kultúra, munkahely, oktatás élettér, mindaz, ahogyan élnek, ahogyan tudnak boldogulni az emberek a vidék Magyarországán. Tóbiás hangsúlyozta, hogy hazánk nem lesz úgy eredményes, ha nem lesznek sikeresek a megyék és benne a települések, ha nem sikerül csökkenteni azt a mérhetetlen különbséget, ami ma Magyarországon van egyes települések és városok között.
 
A helyzet jellemzésére Tóbiás ezt mondta:  „Saját szülőfalumban, Dombrádon, egy most  született gyermeknek esélye sincs arra, amit én elértem 1970-ben születve.”
 
A baloldalnak pont arról kell beszélni, hogy mit adna a vidék Magyarországának, a városoknak. A vidéknek földre van szüksége, de ma nem azé a föld, aki megműveli, hisz a jelenlegi rendszer pont azokat szorítja ki, akik eddig megművelték a határt. A vidék Magyarországának, a benne élő millióknak esélyt és reményt kell adni a boldogulásra. Ehhez meg kell teremteni a feltételeket. Ki kell dolgozni 2018-ra az alternatívát szabadon gondolkodva, és ahol kell, szabályozva. Elfogadhatatlan az olyan rendszer, ami kiszolgáltatottá teszi a vidéki Magyarországot.
 
Fontosak ezek a beszélgetések, tette hozzá az MSZP elnöke, az ilyen fórumokra nem csak a párt soraiból jönnek el országszerte. Tóbiás hangsúlyozta, hogy ezekkel az emberekkel közösek a célok és a közös gondolkodás alapja lehet a közös hang megtalálásának, mert nem pártválasztásnak kell lennie 2018-ban. Az elnök szerint új típusú rendszerváltást kell végrehajtani, megőrizve az elmúlt 25 év vívmányait, de ami joggal kritika tárgya, ami elbukott, azt újra kell értelmezni.  Enélkül az emberek nem fogják elhinni, hogy van értelme kormányváltásnak.

Kapcsolódó párttagok