2012. augusztus 28. 16:33

Új vezetőket választott a Szocialista Internacionálé nőszervezete (SIW)

A dél-afrikai Fokvárosban megrendezett kongresszusán új vezetőket választott a Szocialista Internacionálé Nőszervezete, melynek élére egy marokkói - holland politikus tandem került, hangsúlyozva a Nőszervezet nemzetközi elkötelezettségét. A dr. Gurmai Zita által vezetett Európai Szocialista Párt nőszervezetének megerősödését mutatja, hogy a holland munkáspárti Laffeber asszony személyében európai uniós országból érkezett főtitkára lett a SIW-nek.

Dr. Gurmai Zita a SIW egyetlen magyar delegáltjaként, örömmel nyugtázta, hogy a marokkói szociáldemokrata párt színeiben politizáló Ouafa  Hajji (USFP) lett a Nemzetközi Szocialista Nőmozgalom új elnöke meggyőző többséggel. A választás augusztus 27.-én került megrendezésre a 20. Nemzetközi Szocialista Nőmozgalmak találkozóján Fokvárosban, Dél Afrikában.

A magyar politikus kiemelte, hogy ez a választás fő szerepet játszik abban, hogy megerősítse a SIW helyzetét  mind a szocialista mozgalomban, mind a globális politikai erőtérben. A választás követően kihangsúlyozta, hogy: "Hajji asszony karrierje és elhivatottsága nemcsak az Arab világban élő nők számára, hanem azon túl is inspirálóan hat minden nőre.  Hozzá hasonlóan inspiráló, Laffeber asszony hosszú távú nemzetközi elkötelezettsége a progresszív családpolitika és a feminista mozgalmak iránt. Ez mind arra utal, hogy mennyire el vagyunk kötelezve a professzionális nőpolitika irányába."

Értékelésében Gurmai Zita kifejezte: "Meggyőződésem, hogy a frissesség, lendület és az új ötletek, melyeket az új vezetés programjában meghirdetett, komoly előrelépést hoz a nemi egyenjogúság eléréséért és a nők jogaiért való küzdelmünkben."

Hozzátette még, hogy „Az Európai Szocialista Párt nőszervezete továbbra is hangsúlyos szerepet szán a SIW-el való együttműködés folytatásának a legfontosabb közös szakmai kérdésekben, például a szexuális és reproduktív jogokban, a nők politikai szerepvállalásának erősítése, és a nők elleni erőszak megszüntetése érdekében, nem csak európai, hanem globális szinten is.

Gurmai Zita felszólalásának végén megköszönte azt a munkát, amit Pia Locatelli leköszönő SIW elnök, valamint főtitkára Marléne Haas az elmúlt években sikeresen elvégzett.