Népszava
2011. szeptember 07. 09:13

Újabb adók dőlnek a nyakunkba

Még az idén emelkedik a jövedéki adó, szigorítják az adóbehajtást, kiadási tilalmat rendelnek el az államigazgatásban - ezekről döntött kihelyezett ülésén a kormány Lovasberényben. Mindemellett a miniszterelnök bejelentette: visszafizetnek két, októberben és novemberben lejáró 4 milliárd euró értékű hitelrészletet, és nem vesznek fel újabb kölcsönt.

Nem sok újat tudott mondani a rendkívüli kormányülés után sem Orbán Viktor miniszterelnök sem jobbkeze, Matolcsy György miniszter, akik a tegnapi lovasberényi sajtótájékoztatón is kitartott amellett: meg kell nyerni az államadósság elleni háborút, a gazdaságpolitika fő célja az államadósság csökkentése.

Októberben és novemberben 4 milliárd eurónyi kölcsönt fizet vissza Magyarország, ebből egy milliárd a magánpénztáraktól származó vagyonban a külföldi cégek részvényeinek eladásából származik, a nagyobbik tétel pedig a Magyar Nemzeti Bank valutatartalékából, ami felett a kormány rendelkezik. Így négy százalékponttal 73 százalékra apad az államadósság. Orbán Viktor büszkén állította, hogy az államadósság ellen vívott harcban 2011 sikeres év volt. Arról nem tett említést, hogy az összesen 9 százalékpontos csökkentést elsősorban a magánnyugdíjasok vagyonából valósította meg. A kormányfő kiemelte: továbbra is céljuk, hogy három százalék alá szorítsák a költségvetési hiányt, hiszen 2,8 százalék alatt már automatikusan csökken az ország adóssága.

Ami az idei 100 milliárd forintos költségvetési lyuk betömését illeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy 640 milliárd forint áfát nem fizetnek be a vállalkozások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön költségvetési pénz igénylése nélkül, belső átszervezések eredményeként vállalta, hogy ebből még az idén 40 milliárdot behajt, kifejezetten a vállalkozóktól. Szintén 40 milliárdot várnak attól, hogy teljes beszerzési stopot rendelnek el az államigazgatásban. Tízmilliárd jön össze várhatóan a magánpénztáraktól átvett vagyonban szereplő külföldi részvények utáni osztalékból, s ugyanennyi a jövedéki adók emeléséből. A játékadót 50 százalékkal lesz magasabb, a dohánytermékeké 7 százalékkal, az alkoholé 5, de ezen belül bizonyos szeszes italoké 50 százalékkal, a gázolaj jövedéki adója pedig 97 forintról 110 forintra nő. A 100 milliárdos bevételt az év utolsó két hónapjában szeretnék megkapni, ehhez a jövő héten el kellene fogadnia a T. Háznak a még nem létező törvénytervezeteket.

Jelentős csúszásban van a kormány, a 2012-es költségvetésnek nagy vonalakban már kész kellene lennie.Ezzel szemben még vasárnap is a az idei költségvetés rendbetételéről fog tárgyalni a kabinet. Akkor sikerül talán valamit kitalálni az Európai Unió döntése kapcsán a vállalkozóknak visszajáró mintegy 250 milliárd forint áfáról. Orbán Viktor a devizahitelesek megsegítéséről csak annyit tudott mondani, hogy még kér néhány napot, de nem olyan egyszerű beletekinteni olyan szerződésekbe, amelyeket két fél (a bank és az adós) kötött. A legnagyobb biztonsággal állították viszont, hogy idén és jövőre is 2-2 százalékkal nő Magyarországon a GDP, de arra kérte Orbán Matolcsyt, hogy készítsen 2,8 százalékos tervet is. Külön felhívta a figyelmet a miniszterelnök: arra törekszenek, hogy ha az Európai Unió több országában lassul is a gazdasági növekedés üteme, nálunk gyorsan bővüljön a GDP.

Ebből jön össze a 100 milliárd forint

Áfa-kintlevőségek behajtása 40
Beszerzési stop az államigazgatásban 40
Jövedéki adók emelése 10
Ezen belül:játékadó 1
dohány 5
alkohol 1
gázolaj 3
Magánpénztáraktól kapott külföldi részvények utáni osztalék 10

Forrás: sajtótájékoztató

Össztűz Orbán bejelentéseire

Orbán Viktor továbbra is tévúton jár - vélekedett Mesterházy Attila a kormány kihelyeztt lovasberényi ülését követően. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor bejelentése azt mutatja, hogy a miniszterelnök nincs tisztában az ország előtt álló gazdasági problémákkal és az emberek valós gondjaival. Rögeszmésen ragaszkodik ahhoz a gazdaságpolitikához, amely kudarcot kudarcra halmoz, és mélyíti Magyarország gazdasági válságát - írta közleményében Mesterházy.
Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor történelmi hibát követett el, mert a nagy parlamenti többség birtokában, a következő választásoktól távol, lehetősége lett volna annak beismerésére, hogy a "futóhomokra épülő, Matolcsy-féle vudu-gazdaságpolitika összeomlott", de nem ezt tette - reagált a kormányfő keddi bejelentéseire Schiffer András.

Szervezésből elégtelen

Hihetnénk semmi furcsaság nincs abban, hogy 15,30-ra hirdetett tegnap sajtótájékoztatót a kormány, az MSZP pedig 15,10-re, mivel utóbbiak mondanivalója körülbelül 5 percet vett igénybe. A helyszínen azonban meglepő fejleménnyel találhattuk magunkat szembe. Kormányoldalról közölték, hogy választanunk kell a két rendezvény között, mivel Orbán és Matolcsyt csak az hallgatja meg, aki 15,05-kor belép a lovasberényi kormányüdülő területére. Hosszú, kerülő úton kísérték az újságírók csapatát, az épülettől gondosan távoltartva, s közölték, hogy vágóképek nem készíthetők. Végül egy focipályára érkeztünk, ahol betereltek egy kordon által körbe vett kis területre, ahol ülőhely nem mindenkinek jutott, aki pedig a kordonon kívül próbált helyet keresni a földön, azt rendre utasították, s beküldték a zárt területre. Körülbelül 20-25 percig izzasztották a hőségben a sajtót, mire megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, szóvivője Szijjártó Péter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Olyan tökéletes volt a rend, hogy az egyik napilap várandós fotóriportere sem kereshette fel a mellékhelyiséget a sajtóértekezlet alatt.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=468293