2012. március 30. 09:48

Újabb ámokfutás a kormányhivatalok feladatait illetően

Az MSZP továbbra is kiáll az önkormányzatok életben maradásáért és nem támogat olyan módosításokat, amelyek hátrányosan érintik az önkormányzatokat, csökkentik azok autonómiáját, a településen élőket és a hivatalokban dolgozókat kedvezőtlen helyzetbe hozza.

Azt hihettük, hogy megjött a kormánypárti képviselők esze és nem teljesen lehetetlenítik el az önkormányzatok életét azzal, hogy gyakorlatilag minden feladatot elvonnak tőlük. Erre utalt a szabálysértésekről szóló törvényhez az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslat, amely a szabálysértési ügyekben visszaadta a jegyzőnek a szabálysértési hatósági feladatot.

Az öröm csak rövid ideig tartott, hiszen a tegnapi napon a Honvédelmi bizottság által jegyzett módosító javaslat, melyben ismét a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalhoz delegálja a már fent említett feladatot, mindezt teszi úgy, hogy kijelöl települési hivatalokat, (a módosító javaslat mellékletében), ahonnan meghatározott számú szabálysértésekkel foglalkozó munkatársnak kötelező lesz a kormányhivatalban dolgoznia! Ez hátrányosan érinti az ott dolgozókat, kiváltképpen egy megyében, ahol akár órákat is utazniuk kell majd a munkába jutáshoz.

Láthatjuk tehát, hogy továbbra is koncepció nélküli ötletelés folyik a közigazgatás átalakítását illetően. A jó és az MSZP által is támogatható javaslatot pillanatok alatt felülírják egy szakmaiatlan, az ügyeiket intézni kívánó embereket hátrányosan érintő javaslattal.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a kormányhivatalok működését övező ámokfutását és haladéktalan folytasson széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést a kérdésben.

Varga Zoltán,
az MSZP Önkormányzati kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő