2012. augusztus 03. 13:54

Újabb Fidesz-lufi pukkant ki

A Fidesz szokás szerint vizet prédikál, de bort iszik. Most épp a hazai gyógyszeripart taszítja a reménytelenség szakadékába.

Miközben a kormánypárt azért veri a mellét, hogy intézkedéseivel a hazai termékeket részesíti előnyben, addig olyan különterheket akaszt a magyar gyógyszergyártók nyakába, amik szinte ellehetetlenítik a működésüket.  

A Fidesz hazai termékeket „védő” politikájának nyomán a Richter gyógyszergyár magyarországi forgalma a ma kiadott jelentésük szerint egy év alatt 10,8 százalékkal csökkent. Ilyen mértékű visszaesésre nem volt még példa a cég történetében. Az Egis még ennél is rosszabbul járt, mert bevételeinek 30 százaléka a hazai eladásokból származik, így a narancsuralmi különadók még jobban sújtják.

Szemfényvesztés az a kormányzati érv, hogy külföldön is különadókat vetnek ki a gyógyszeriparra, mert bár tény, hogy máshol is vannak hasonló intézkedések, ám Magyarországon vezették be a szektorban a legtöbb fajta és legnagyobb mértékű megszorítást.

A gyógyszergyárak ellehetetlenítése és a gyógyszerkassza brutális megvágása egyaránt a gyógyszerárak drasztikus emelkedését vonja maga után, ami a lakosság amúgy is csökkenő bevételei miatt társadalmi katasztrófához vezethet. A keményen lecsökkentett támogatások miatt éppen azok nem fognak tudni lépést tartani a megszaladó árakkal, akik a leginkább rászorulnak.

Világosan látszik, hogy a Fidesz hangzatos kommunikációja a hazai termékek és magyar családok védelmére csak felfújt léggömb volt, ami a mai nappal látványosan kipukkant.

Tukacs István
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja