mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. szeptember 04. 20:16

Újabb fideszes átverés: a kormány alig költene lakáskorszerűsítésre az uniós forrásokból!

Újabb fideszes átverés: a kormány alig költene lakáskorszerűsítésre az uniós forrásokból!
Tizenkét éve kormányoz a Fidesz, méghozzá olyan felhatalmazással, amely történelmi lehetőséget adott a döntéshozók számára: tulajdonképpen bármit megtehettek és megtehetnek ezzel az országgal.

Meg is tették.

De nem a magyar polgárok hosszú távú érdekeit, valamint az ország felzárkóztatását és gazdasági fenntarthatóságát tartották elsődlegesen szem előtt – nem vitatom, hogy voltak pozitív és építő lépések is, de állítom, hogy – inkább saját maguk és haveri köreik, a NER-elit végtelen megzsírosodása volt számukra a lényeg. A jogállam lebontása és a kritikus hangok elnyomása sem ideológiai vagy diktatúra-fétis miatt szükséges, hanem hogy minél jobban leplezni és magyarázni lehessen a közvagyon teljeskörű lenyúlását. Mindez azért fontos és szomorú is egyben, mert tizenkét év korlátlan hatalommal akár valódi és hosszútávú pozitív változásokat is elérhettek volna. Ha számukra tényleg Magyarország az első. De, nem az volt.

Vegyük példaként az energiatakarékosságot jelentő otthonfelújításokat. A kormányváltás után, 2010-ben a Fidesz azt vállalta: az uniós források átcsoportosításával 2011 januárjától évi 100 ezer lakás komplex felújításával korszerűsítési programot indítanak, ezt idővel évi 200 ezerre bővítik. Három év múlva panelfelújítási programot is hirdettek, ennek célja nem kevesebb volt, mint, hogy 2014-2020 között további, mintegy 380 ezer panellakás felújítását végezzék el. A 2015-ben meghirdetett „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia” pedig összesen mintegy 700 ezer lakás felújítását ígérte 2020-ig, de valójában egyik felsorolt vállalás sem valósult meg, vagy legalábbis csak töredékében. Másra ment a pénz, volt ennél nekik fontosabb is.

A Fidesz-kormány hozzáállását a kérdéshez tökéletesen mutatja, hogy a panelprogram végül tulajdonképpen újra sem indult, a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus során érkező forrásokból lakásfelújításra vissza nem térítendő támogatást pedig a vállalásaikkal szemben nem is allokáltak végül. Összefoglalva tehát, ha a kormány az elmúlt években teljesítette volna, amit nagy propagandával és nemzeti mázzal leöntve vállalt, akkor mára nagyjából 1,1 millió lakás komplex felújítása megtörtént volna és ezek az otthonok most jóval több védelmet nyújtanának lakóiknak a magas energiaárakkal szemben.

Ehhez képest jogos kérdés, hogy a Fidesz-kormány a jogállami problémák miatt jelenleg még visszatartott uniós támogatásokból mennyit és hogyan kíván költeni például energiatakarékosságot jelentő otthonfelújításokra. Hiába a fideszes duma és a megtévesztő propaganda, a valóság az, hogy hatásfokát tekintve szinte alig valamit. Az úgynevezett helyreállítási alapból 160 milliárd forintot, a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program Pluszból (KEHOP) pedig összesen mintegy 774 milliárdot; utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy mindez a következő hét évben elnyújtva értendő.

Tanulságos, hogy a hozzávetőlegesen 934 milliárd forintos eszközkeretben továbbra sem szerepel egy általános, a háztartások széles köre számára elérhető, kedvezményes konstrukció mentén kidolgozott, átfogó épület energiahatékonysági program. Az Európai Bizottság számára eljuttatott – és eddig megismert – kormányzati dokumentumokból az derült ki, hogy a Fidesz-kormány mindössze „27ezer darab jobb energiahatékonyságú lakóingatlan létesítését” tervezi és ezeket is csupán 2029-ig történő teljesítéssel. Csak, hogy legyen összehasonlításunk: abból az összegből, amit a kormány most a Vodafone megvásárlására költ el az Önök pénzéből, nagyjából 100 ezer család házát lehetne teljes körűen korszerűsíteni.

Vagyis majdnem négyszer annyit, mint amennyit a kormány a következő hét évben vállal összesen.

Hozzá kell tenni persze, hogy a tervekben szerepel többek között lakossági napelem-program finanszírozása is, de ettől még riasztó tény: a kormány nem dolgozott ki egy olyan átfogó energiahatékonysági programot, amely a lakóépületek teljeskörű szigetelését, a nyílászárók cseréjét, új, energiahatékony technológiák beépítését (például hőszivattyú) tenné lehetővé és támogatná. Az általunk szorgalmazott „esély az örök rezsicsökkentésre” program nem azt jelenti, hogy kormányzati rendeletekkel – egyébként fenntarthatatlan módon – mesterségesen alacsonyan tartjuk az energiaárakat, hanem támogatott beruházásokkal elérjük a minél takarékosabb és fenntarthatóbb energiafelhasználást.

A kormány feladata cselekedni és nem csak önfényező közösségi posztokat gyártani. Ha a Fidesznek valóban Magyarország az első, akkor nem csak annak már meggazdagodott, kiváltságos elitjéről, hanem minden magyarról egyaránt gondoskodik. Várjuk, hogy a kormány végre nyilvánosságra hozza az Európai Unió felé tett vállalásait; hogy az ország valódi problémáinak megfelelő módon változtassa meg az uniós pénzek felhasználásáról szóló terveit, és hogy tizenkét év gőgös harácsolás után végre kezdjen el az emberek mindennapi gondjaira megoldásokat biztosítani. Mi, az igazi baloldal képviselői ezt tennénk.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Háromszázhetvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. szeptember 4.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21