Újabb fideszes hazugság

Hiába a Fidesz - név nélkül kiadott - közleményei, a lakosságot nem tudják átverni. A rezsivarázslat címmel előadott országméretű átverést már senki nem veszi be. Pedig a Fidesz sikerpropaganda-gépezete szerint a fogyasztóvédelemben is mutatkoznak ennek hatásai. A hatalom úgy látja, hogy a fogyasztók a rezsiátverés miatt tudatosabbak lettek.

Ez azonban nem úgy igaz, ahogy a Fidesz hazugsággyára gondolja. A fogyasztók abban lettek tudatosabbak, hogy már pontosan látják, az Orbán-kormány
rezsivarázslata a pénztárcájukat tette üresebbé: amit a számlákban csökkenésként tapasztal, az az élelmiszerárakban, a közlekedésben, a bérekben, a banki költségekben jelentős emelkedésként jelenik meg.

Jelenleg egyáltalán nem látható a fogyasztóvédelmi hatóság munkája, nyoma sincs a hatékony fogyasztóvédelemnek. Amíg nem lesz világos helye a kormányzati struktúrában, addig a fogyasztóvédelem csak a Fidesz valóságtól távol álló fantáziavilágában, rózsaszín közleményeiben jelenik meg, nem pedig az emberek mindennapjaiban.

A kormányzattól elvárjuk, hogy ne a fogyasztók tudatosságával takarózzon, hanem saját tudatosságát tegye rendbe!

Ezért törvényjavaslatot nyújtunk be, hogy a számlákon egyértelműen és összegszerűen tüntessék fel a lakosságra áthárított különféle terheket. Ha a kormányzat tisztességes lenne, akkor megszavazná az indítványt, így a fogyasztók feketén-fehéren látnák, hogy mekkora összeggel nőttek megélhetésük költségei az elmúlt három évben.

Ha nem fogadják el a javaslatunkat, az beismerése annak, hogy kormányzásuk alatt csak megszorításokat és a megélhetést nehezítő intézkedéseket hoztak. A javaslat esetleges fideszes elvetése lényegtelen is, hiszen a fogyasztók pontosan tisztában vannak azzal, mennyivel lett üresebb a pénztárcájuk Orbán Viktor tolvajkormányának tevékenysége miatt.

Simon Gábor
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke