mszp.hu | Belföld
2021. május 04. 13:28

Újabb fideszes pártkatona kerül a köztársasági elnöki székbe

Újabb fideszes pártkatona kerül a köztársasági elnöki székbe
2022-vel kapcsolatban egyvalami biztosnak látszik: jövő év elején a még regnáló kétharmad egy újabb fideszes pártkatonát rak a nyakunkba köztársasági elnök gyanánt, 5 évre.

 Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának keddi ülésén ugyanis a kormánypárti többség nem vette tárgysorozatba az MSZP alaptörvény-módosító indítványát, amely a köztársasági elnök megválasztásának szabályait módosította volna. Az MSZP véleménye szerint 2022-ben a választások után felálló új Országgyűlésnek kell megválasztania az új köztársasági elnököt, hogy az új parlament összetételében jelentkező választói akarat az új államfő személyében is kifejezésre jusson.

Az 1989. november 26-i „négyigenes” népszavazáson született eredmény teremtette meg annak feltételét, hogy az Országgyűlés válassza meg az államfőt – így lett 1990 nyarán Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnöke. Elismert, népszerű, hivatalához méltó elnökként emlékezünk rá. A Fidesznek viszont egy doktori címétől megfosztott „álamfőt” és egy pártkatonát köszönhetünk, akik – saját csereszabatosságuk tudatában – szolgaian végrehajtottak minden utasítást és aláírtak minden törvényt, amit eléjük tettek, mint pár napja Áder János az ezermilliárdos nagyságrendű közvagyon-kiszervezést.

A Fidesz jövőre egy újabb, hasonlóan méltatlan pártcsinovnyikból kíván köztársasági elnököt faragni, ráadásul trükközés eredményeként, hiszen Áder Jánost 2012 májusában választották meg először, ám nem töltötte ki teljes egészében az 5 éves ciklust, mivel újraválasztására már 2017 márciusában sor került! Mintha a Fidesz-KDNP tudatosan készült volna arra, hogy 2022-ben még a parlamenti választás előtt kerüljön sor az új köztársasági elnök megválasztására.

Az MSZP meggyőződése szerint a köztársasági elnök pozíciójának természetesen a közvetlen választás, a választók közvetlen felhatalmazása adná a legnagyobb legitimitást, de jelen körülmények között egy ilyen javaslat még napirendre sem került volna.

Az MSZP a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ezért javasolja, hogy a 2022-ben megválasztandó új Országgyűlés feladata legyen a közvetlen elnökválasztás részletszabályainak kidolgozása, hogy 2027-ben már valóban a választók dönthessenek az államfő személyéről. A jövőre összeülő új parlamentben ezért fogunk dolgozni!

 

MSZP

Bővebb információ: Molnár Gyula, országgyűlési képviselő