eszon.hu | Belföld | földtörvény
2012. október 17. 15:30

Újabb földmutyi készül a parlamentben

A földtörvény tervezete mezőgazdasági cégek tömeges bedőlésével is fenyeget. Csak a „klientúra" járna jól. 

Még a külföldiek is könnyebben juthatnak majd hozzá a magyar földhöz, mint a mezőgazdasággal foglalkozó magyar társas vállalkozások, ha a parlament elfogadja a kormány által benyújtott földtörvény-tervezetet – jelentette ki Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerdán Miskolcon. Szerinte az új jogszabályban szereplő szabályok mind arra mutatnak, hogy „még mindig éhes a Fidesz-klientúra".
 
Gúr Nándor elmondta: a Fidesz mindig intenzíven érdeklődött a mezőgazdaság iránt, na persze csak úgy, hogy ők, valamint a – mint fogalmazott – „haveri kör" jól járjon, a többi nem számított nekik. Emlékeztetett, hogy már az első Orbán-kormány idején, 2002-ben is botrányt okoztak egy tucat állami gazdaság privatizációjával. Akkor a kormány megbízatásának lejárta előtt, az utolsó pillanatokban, pályázat nélkül magánosítottak 12 állami gazdaságot, azzal a hivatalos szándékkal, hogy a dolgozók vagyonhoz jussanak. Ám "dolgozók" lettek mindazok a mezőgazdasági társaságok vezetőségébe ültetett személyek is, akiknek egy része a mezőgazdaságot csak a kormányhatározat után ismerte meg. A törökszentmiklósi gazdaságot privatizáló cégben például a legnagyobb részvényes egy nyugalmazott honvéd ezredes lett, Gödöllőn pedig az Orbán-kormány egyik miniszterének egykori üzlettársai kezébe került a társaság feletti irányítás.
 
A második Orbán-kormány folytatta ott, ahol az első abbahagyta. Földhaszonbérleti-pályázatokat írtak ki állami földekre, de ezeken a pályázatokon jórészt azok nyertek, akiknek korábban az égvilágon semmi közük nem volt a földekhez, annál inkább a Fideszhez. A Bükki Nemzeti Park kezelésében lévő 3000 hektárnyi állami földet például úgy osztották szét a pályázók között, hogy a legnagyobb területet – 496 hektárt – a Start 2003 Bt.-nek juttatták. A cég tulajdonosa a pedagógus végzettségű Kanyok Attila tiszaújvárosi önkormányzati képviselő, a Fidesz egykori polgármesterjelöltje, dr. Mengyi Roland megyei közgyűlési elnök, fideszes országgyűlési képviselő munkatársa. A pályázatok az ország többi pontján is botrányosra sikeredtek, nyert földbérleti jogot tetőfedő bádogos, sőt, műkörömépítő is.
 
A földtörvény tervezetével kapcsolatban Gúr Nándor elmondta: rendkívül káros a versenyhelyzet megszüntetése, hiszen az előterjesztés szerint ha egy birtokos el akarja adni a földjét, akkor az államnak arra elővásárlási joga van. „Fideszes pártbizottságok, ismeretlen összetételű és hatáskörű gazdabizottságok dönthetnek arról, kell-e az államnak a föld és ha kell, mennyiért" – mutatott rá az országgyűlési képviselő.
 
Őrültség az is, mondta Gúr Nándor, hogy a mezőgazdasági társas vállalkozások számára előírják, birtokméretenként mennyi embert kell foglalkoztatniuk. Ha kevesebb emberrel is megtermelhetnék ugyanazt a terméket, akkor sem tehetnék meg, mert a törvény kötné őket. A szocialisták természetesen nem a foglalkoztatás-bővítés ellen vannak, hanem azt próbálják megvilágítani, hogy a bővítésnek ez a formája végső soron foglalkoztatás-csökkentéshez vezethet. Az intézkedés ugyanis az amúgy is magas előállítási költségeket tovább növeli, a magyar termékek alacsony versenyképességét tovább csökkenti. A tendencia cégek bedőléséhez, az élelmiszer-feldolgozó ipar mélyülő válságához, gyárbezárásokhoz, elbocsátásokhoz vezethet. A törvény ugyanakkor a családi gazdaságok esetében nem állít foglalkoztatási követelményeket, ők annyi emberrel és annyiért termelhetik meg a saját árujukat, amennyiért akarják. „Nincs kétségünk afelől, kikhez áll majd közel ezeknek a családi vállalkozásoknak a zöme. Az állam a versenyhelyzetbe durván beavatkozik, saját klientúráját igyekszik helyzetbe hozni, mások, végső soron a fogyasztók kárára" – állapította meg a szocialista politikus.