Újabb ígéretét nem tartja be az Orbán-kormány

A Fogyasztóvédelmi bizottság többször is foglalkozott az ún. fogyasztói csoportok tevékenységében felmerülő fogyasztóvédelmi problémákkal.

A bizottság támogatta a fogyasztói csoportok létrehozására vonatkozó tilalomnak a 2012. január 1-je és 2014. január 1-je közötti időszakra történő bevezetését. A tilalom hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy a már működő csoportokba történő beléptetéssel folytatódik a fogyasztói csoportok terjeszkedése, és változatlanul felmerülnek a tevékenységükkel összefüggő panaszok.

Ezért az MSZP szükségesnek tartja a fogyasztói csoportok szervezésére és működésére valamint a fogyasztóvédelmi hatósági feladat- és hatáskörére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet mielőbbi megalkotását.

A Fidesz-kormány ígéretet tett arra, hogy mindezeket szabályozni fogja, az ígéretét, ahogy sok más területen is, itt sem tartotta be.

A kormányrendeletben szabályozni kellene a tevékenység előzetes regisztrációhoz, engedélyhez kötését, a felügyeleti, ellenőrző szervezet kijelölését, a vagyoni biztosítékot, a csoportalapok letéti számlán történő elhelyezésének, kezelésének szabályozását, a szervezőkre vonatkozó személyi feltételeket, a fogyasztói tájékoztatás részletes szabályait, a fogyasztók számára 30 napon belüli, indoklás nélküli elállási jogot, az ügyfélszolgálati iroda működtetését, megfelelő informatikai háttér kialakítását, a futamidő maximalizálását és a közgyűlésekre vonatkozó szabályokat.

Az MSZP ezét sürgeti a kormányrendelet megalkotását, és kezdeményezzük a fogyasztói csoportokkal összefüggő ismételt napirendre vételt 2013. szeptemberében. Reményeink szerint addigra végre sikerül a kormánynak is konkrét lépéseket tenni a magyar családok érdekében.

Simon Gábor
az MSZP elnökhelyettese