Belföld | bizonytalanság káosz kórház
2013. január 16. 16:17

Újabb kérdések holding ügyben

Az egészségügy helyzete ma az országban mindenhol kritikus, a betegek szenvednek, bár a megyénk egészségügyi rendszerét inkább kaotikusnak nevezte Halmi József, megyei alelnök, aki újabb kérdéseket is megfogalmazott a jelenlegi holdingvezetés felé.

A kormányzat legnagyobb dicsekvése, hogy az orvosoknak tudott bért emelni, bár az orvosok nagy része már vállalkozó, tehát kevésbé érinti őket a közalkalmazotti béremelés. Akik a betegágynál dolgoznak, ápolónők, a kiszolgáló személyzet, azoknak nincs más lehetőségük, alulfizetetten örülnek, hogy még van munkájuk. Megyei sajátosság ezen a területen, hogy egyik nap még van munkahelyük, másik nap már nincs.

A Fidesz megtette azt, ami ellen ellenzékben tiltakozott, a kórházi összevonásokat. Fehérgyarmat-Mátészalka fű alatt összevonva, Mátészalkán bezárták a konyhát, elküldték az embereket, vagy akiket tudtak, átvettek. Összevonták a Nagykállói szakkórházat a Jósa András kórházzal, a két kórház működése és szakmaisága egymáshoz köszönő viszonyban sincs. Tudjuk, hogy a nagykállói kórház egy régi jó szakkórház volt, mára pedig bevonták abba a Jósa András kórházba, ami a fideszes vezetés óta állandóan csak küszködik az adósságával és a gazdálkodásával.

Olyan ennivalót kapnak a betegek, amit az ember, ha nem kórházban van, nem biztos, hogy megenne. A szocialista párt időszakában menüválasztásos lehetőség volt a kórházakban. Nem az az egészségügyben ma a fontos, hogy ha egy beteg bekerül a kórházba, akkor minél gyorsabban meggyógyulhasson?

Az egészségügyi ellátásban ma hatalmas káosz van. A dolgozók érzékelik ezt leginkább, Mátészalkára és Fehérgyarmatra járnak Nyíregyházáról dolgozni, ha a szállításukat a holding megoldja, hozzá kell járulniuk. Mindezt egy minimálbér közeli keresetért teszik.
A háttérszolgáltatást leépítették, a mai napig nem tudjuk azt, hogy végül hány embert küldtek el. Szeretnénk, ha a holding vezetése erre választ adna, lebontva, hogy melyik kórházat hány fővel érintette. – mondta.

A holding működésében Dr. Mangol Csilla, ügyvezető asszony politikai utasításokat hajt végre. Azért ő a főigazgató, mert Budapestről közvetlen irányítást kap, és a helyi fideszes politikusoknak sincs nagyon beleszólásuk semmibe.

A gazdasági igazgató cége kap-e megrendelést a holdingtól?  - folytatta kérdéseit az alelnök, és közben megjegyezte, Kiss Zoltán idejében is így kezdődött, hogy bizonyos cégek, amelyben neki, vagy a haveri körének érdekeltsége volt, megrendelést kapott a holdingtól. Igaz-e, hogy ebbe a cégbe tulajdonosi jogviszonya van a holding vezérigazgatójának is?

A jelenlegi vezérigazgatóságnál megvizsgálták-e, hogy az igazgatóság tagjainak van-e kapcsolódó cégük, és ezeknek a cégeknek van a kapcsolata a holdinggal?

Azok a volt vezetők, akik a Kiss Zoltán idejében voltak vezetők, azok el lettek bocsájtva? Ha igen, milyen ellenszolgáltatást kaptak a holdingtól?

Hogyan lettek elküldve az egyszerű háttérszolgálati dolgozók?

Bár a holding mostani vezérigazgatója a mai napig nem válaszolt nekünk több, sajtón keresztül feltett kérdésünkre, - folytatta az alelnök, - bízik abban, hogy megkapja a válaszokat, így azokat is újra feltette:

Hogy áll a kórházi beruházás?

Hol van a milliárd forint, amivel kevesebb állt rendelkezésre, és tudjuk, hogy a kormány adott plusz kiegészítést, hogy a beruházás megvalósuljon?

Mikor fogják az új tömbkórházat átadni?

Végül hány embert kellett elküldeni? A mai napig is ellentétes válaszok vagy kijelentések érkeznek a közvélemény felé, szeretnénk végre válaszokat kapni! – hangsúlyozta az alelnök mai sajtótájékoztatóján.