mszp.hu | Belföld
2020. március 19. 12:15

Újabb konstruktív, ötpontos javaslattal védi a magyar dolgozókat és családjaikat az MSZP

Újabb konstruktív, ötpontos javaslattal védi a magyar dolgozókat és családjaikat az MSZP
Továbbra sem elegendőek a tesztek, a védőfelszerelések, és a gazdasági intézkedések.

Tóth Bertalan pártja, mint konstruktív ellenzéki párt, nevében emlékeztetett, az MSZP benyújtott a Parlamentnek egy ötpontos javaslat csomagot, amely a koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásainak kezelését szolgálta.

Kiemelte, van, ami ebből megvalósult, például a hiteltörlesztések, ill. bizonyos ágazatokban a járulékok megfizetésének a felfüggesztése. Ezért fenntartva az ötpontos csomagot, a Magyar Szocialista párt újabb javaslatokat tesz a kormánynak helyzet kezelésére, ismét öt pontban.

„Tesztelni, tesztelni, tesztelni” – szól az első javaslat, amely a frontvonalban lévők védelmére fókuszál, mind egészségügyileg, mind védelmileg, mind anyagilag. Bérhelyzetüket rendezni kell, de addig is, amíg ez nem történik meg, ahogy más ágazatban, például a rendőrségnél, egyszeri juttatást kaptak a rendőrök, mi arra teszünk javaslatot, hogy az egészségügyben dolgozók, és a szociális ágazatban dolgozók kapjanak most egyszeri fizetés kiegészítést”- mondta Tóth.

Elmondta, a második javaslat a munkavállalókat érinti: továbbra is kitartanak amellett, hogy a szakszervezetekkel és a munkaadókkal együtt kell a kormánynak kidolgoznia azt a megoldást, amely enyhíti a gazdaság és a munkavállalók problémáit. „Azt javasoljuk, hogy nettó 100.000 forintra emeljék meg a munkanélküli ellátást, három helyett legalább kilenc hónapig”.

Az MSZP harmadik új javaslata, hogy vezessen be hatósági árat a kormány az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre és fertőtlenítő szerekre. „Újra javasoljuk, hogy az energiaárakat csökkenteni kell és csökkenteni lehet, hiszen a nemzetközi piacokon már sokkal olcsóbb az energia”.

A negyedik javaslatcsomag a nyugdíjasokat védi. „Az infláció miatt a nyugdíjak értéke már negatívba fordult, követlejük a nyugdíjak megemelését és a nyugdíjprémium kifizetését, hiszen ez az előző évi gazdasági mutatók alapján jár”!

Tóth Bertalan kiemelte, az ötödik javaslat a forint védelme. Elmondta, a forint gyengülése növeli az inflációt, „Minél jobban romlik a forint, annál jobban emelkednek az árak, ezért a forintot meg kell védeni”!

Ígérte, az öt javaslatot a Parlament elé terjesztik. „Bízunk benne, hogy ezekből a kormány továbbra is nagyon sokat át fog venni, hiszen számunkra a legfontosabb a magyar emberek egészségének és megélhetésének garantálása”.

Komjáthi Imre az MSZP nevében a munkavállalókkal való kapcsolatok szorosabbra fűzését követelte a kialakult vészhelyzetben. „Az MSZP munkavállalókat képviselő szakpolitikai kabintejének vezetőjeként napi kapcsolatban vagyok szakszervezeti vezetőkkel és munkavállalólakkal. Ugyanezt várnánk a kormánytól is, hogy napi kapcsolatban legyenek azokkal, akiknek a legfontosabb a munkavállalók és a magyar családok megvédése”.  Hangsúlyozta, sem a gazdaság, sem a munkáltató nem fontosabb most ennél.

Kiemelte, a Magyar Szocialista Párt bérgaranciát, család- és munkahelyvédelmi garanciát akar. „Ennek érdekében minden alakalommal befogadjuk és elvisszük a Parlamentnek a szakszervezetek javaslatait.” Követelte, a kormány azonnal hívja össze az Érdekegyeztető Tanácsot, üljön egy asztalhoz a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel, „mert ők azok, akik minden nap, minden órában látják, hogy mi a helyzet és életszagú javaslatokat tudnak tenni”. Nagyon fontos az összefogás, és az most itt kezdődik.

„Orbán Viktornak vezénylő tábornokként tisztában kell lennie azzal, hogy nem engedünk a frontra az első sorba úgy harcolni embereket, hogy nem adunk nekik védelmet és pajzsot” – hangsúlyozta a szocialista politikus. Követelte, tegyenek meg mindent az egészségügyi, a szociálist szférában, az idős- és a hajléktalan ellátásban dolgozók védelméért, hiszen „Ha őket elveszítjük, elvész az ország”.

Végezetül hozzátette, egy józan gondolkodású politikus hallgat a szakemberekre, és kérte a szakszervezeteket, hogy juttassák el gondolataikat a párthoz és tegyenek meg mindent a dolgozókért.