mszp.hu | Belföld | abortusz
2015. január 18. 10:33

Újabb konzervatív visszalépés Magyarországon

A Francia Szocialista Párt Nőszervezete a hétvégén Párizsban megemlékezést tartott az abortusz franciaországi legalizálásának negyvenedik évfordulója alkalmából.

Az önkéntes terhességmegszakítást engedélyező törvényt a legendás egészségügyi miniszter, később az Európai Parlament első női elnöke, a jobboldali Simone Veil dolgozta ki.

Az évforduló kapcsán számos európai politikus jelent meg a Párizsban, köztük Gurmai Zita, az MSZP elnökségének tagja, az Európai Szocialista Párt (ESZP) Nőszervezetének elnöke, Claude Roiron, a Francia Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke, Laura Slimani, a francia Ifjú Szocialisták Mozgalmának elnöke, valamint Ouaffa Hajii, a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének elnöke.

Miközben az uniós országok többségében az önkéntes terhességmegszakítás jogának fontosságát hangsúlyozzák, a magyar kormány tovább nehezíti a készítményhez való szabad hozzáférést: az Európai Bizottság döntése ellenére is vénykötelessé tesz egy bizonyos hatóanyagú sürgősségi fogamzásgátlót. Ezzel a női jogok területén ismét konzervatív visszalépés történik Magyarországon.

Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke hozzászólásában hangsúlyozta: „A megoldás nem ez, hanem a megfelelő információszolgáltatás a nem kívánt terhesség megelőzésének módozatairól, és az abortusz egészségügyi következményeiről. Ez szól az oktatásról, a magas színvonalú orvosi segítséghez való egyenlő hozzáférésről, a szabad választásról, a megelőzésről.”

„Az én testemmel én rendelkezem” kampányt az Európai Szocialista Párt már 2010-ben elindította. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a nők szexuális és reproduktív egészségügyi jogainak védelmére, azért, hogy a nők azonos jogokat élvezzenek, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén élnek. A védekezés és a fogamzásgátlás eszközeinek biztosítása a nők helyzetének javulásához vezet, amely az egész társadalomra nézve előnyös.

az MSZP Nőtagozata