mszp.hu | Belföld
2024. június 28. 09:03

Újabb mélyponton a születések száma – Ez a családbarát kormányzás eredménye?

Újabb mélyponton a születések száma – Ez a családbarát kormányzás eredménye?
Tovább csökken a születések száma, ezt mutatja a KSH legfrissebb adatsora. Idén májusban ugyanis, az egy évvel korábbihoz képest további 10%-kal kevesebb gyermek született. Múlt hónapban 6284 újszülött jött világra, ez pedig történelmi mélypontot jelent, hiszen sosem született még ilyen kevés gyermek 31 napos hónapban. A képet tovább árnyalja, hogy ezen gyermekek jelentős része külföldön született, csak Magyarországon van nyilvántartva.

Hazánkban a népességfogyás több évtizedes múltra tekint vissza, a mélyrepülés azonban Orbán Viktor kormányzásának második évében, 2011-ben következett be, ekkor ugyanis 90.000 fő alá csökkent a megszületett gyermekek száma.

Ennek oka nem csak a kiszámíthatatlan társadalom- és gazdaságpolitika, hanem a szülőképes korba lépő nők száma, valamint a bizonytalan foglalkoztatási környezet is. A családtámogatási rendszer befagyasztása, és a gyermekek napközbeni ellátásának kiszámíthatatlansága még inkább megnehezíti a helyzetet. Az anyasági támogatás, a gyes és a további társadalmi juttatások mára elvesztették vásárlóerejük jelentős részét, a problémát tetézi, hogy a gyermekek napközbeni ellátása sincs biztosítva azokon a helyeken, ahol arra a legnagyobb szükség lenne.

A kormány intézkedései pedig az esetek többségében nem a ténylegesen rászorultaknak nyújtanak segítséget, hanem a felső-középosztály tagjainak. Az adókedvezmények, a lakhatási támogatások, a személygépkocsi beszerzésének támogatásai mind, az egyébként is jómódú családokat részesítik előnyben.

A magyar családok helyzetét tovább súlyosbítja az elmúlt években egekbe szökő infláció. Az élelmiszerár-emelkedés, az albérlet és energiaárak, valamint a foglalkoztatási bizonytalanság együttesen azt eredményezik, hogy nem mernek gyermeket vállalni az emberek, hiszen sok esetben még saját magukról is alig tudnak gondoskodni.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok