Újabb merénylet a Honvédség ellen

Az Orbán-kormány 500 fővel növelné a Honvédség létszámán belül a polgári beosztások számát. Méghozzá úgy, hogy a tényleges végrehajtó állomány ugyanennyi fővel csökken. A javaslatban a kormánytisztviselő, közalkalmazott és munkavállaló soron óriási létszámkeret- emelkedés látszik, így a Honvédségnél jelenleg ez a leginkább feltöltött állomány. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány a Honvéd Kórház integrációjára hivatkozva már másodszor emeli jelentősen ezen állománykategória létszámát!

Az Orbán-kormány hatályon kívül helyezné a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól szóló országgyűlési határozatot is. Ráadásul úgy, hogy helyette semmilyen más hosszú távú fejlesztési koncepciót nem mutattak be. Ez a lépés az Országgyűlés Magyar Honvédség irányításával összefüggő hatásköreinek jelentős csökkenését eredményezi, amit határozottan elutasítunk. Ezzel a kormány teljes ködbe burkolja a hosszú távú fejlesztések irányát, és konkrét célkitűzések híján azok megvalósulásának ellenőrzési lehetőségét is.

Hende Csaba ígéretét, miszerint egészséges állományarányokat alakít ki a Magyar Honvédségen belül, képtelen megvalósítani. A fejlesztési irányok meghatározása, ami eddig mindig konszenzussal történt, mostantól a kormány önkényes döntése lesz.

Az MSZP ezért két módosító javaslatot is benyújtott. Az első javaslatunk változatlanul hagyja a Honvédség létszámát, a második pedig hatályban tarja a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól szóló országgyűlési határozatot. Bízunk abban, hogy az Orbán-kormány még a zárószavazás előtt felismeri, hogy tévúton jár.

Az MSZP elkötelezett, hogy kormányváltást követően nem a „vízfej”, hanem a katonai beosztások számának növelése a cél, hosszú távú reális fejlesztési stratégia konszenzussal történő kidolgozása és megvalósítása a biztonsági kihívásoknak megfelelő prioritások szerint. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a honvédelem nemzeti ügy, így működés és a fejlesztés kereteinek meghatározásában a jövőben is fontos az Országgyűlés szerepe.

2014-től eloszlatjuk a ködfelhőt, amibe a Fidesz a Honvédséget burkolta!

Demeter Márta,
az MSZP elnökségi tagja