mszp.hu | Belföld
2023. október 27. 09:06

Újabb, nagy vízigényű gyár épülhet Komárom térségében?

Újabb, nagy vízigényű gyár épülhet Komárom térségében?
Komárom térségében hatalmas léptékű, víziközműveket érintő beruházás megy végbe, a tervezett vízkitermelés egész Győr működését képes lenne ellátni, a helyiek szerint titokban akkumulátorgyár épülhet. Gurmai Zita, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke, frakcióvezető-helyettes szerint joga van tudni a helyieknek milyen beruházáshoz kell ekkora mennyiségű víz, ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.
Nyáron látott napvilágot a hír, miszerint a Tatabánya-Tata-Komárom térségben zajló víziközműveket érintő beruházások célja, hogy nagy mértékben növeljék a vízkitermelő kapacitásokat. A hírek arról szóltak, hogy egy titokban tervezett akkumulátorgyár létesítéséhez szükséges a kapacitásnövelés, hiszen a hivatalos jelentésekből nem derül ki, mi másért lenne erre szükség.
 
Komárom polgármestere úgy nyilatkozott, hogy az új vezeték kiépítésére a város és a térség ellátásbiztonságának fokozása érdekében kerül sor. Szakértők szerint azonban a fejlesztés ötszörös mértékű kitermelést tesz majd lehetővé, ezt pedig nem indokolja semmi, a KSH adatai sem adnak erre magyarázatot, de még egy akkumulátorgyár sem fogyaszt ennyi vizet. Szemléltetésképp, a tervezett vízmennyiség Győr egész lakossági és ipari vízigényét képes lenne kielégíteni. Gurmai Zita szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy Komárom térségében hatalmas vízigényű gyár építése van tervben, ezt alátámasztja az is, hogy a városban felélénkült a munkaerő-kölcsönző cégek jelenléte, valamint a lakóingatlanok iránti érdeklődés.
Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnökeként Gurmai Zita fontosnak tartja a tisztánlátást ezügyben is, ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, „Mi a célja a jelenlegihez képest többszörös nagyságrendű vízkiemelést lehetővé tevő beruházásnak Komárom térségében?” – címmel. 
 
A kérdéskörhöz további adalék, hogy a Komárom térségében működő nagy vízigényű üzemek kapcsán merült fel az is, hogy kínai CATL bejelentette, hogy a debreceni akkumulátorgyár vízigényének 70-80 százalékát szürkevízből is ki tudja elégíteni, így okkal merül fel a kérdés, hogy ez a komáromi üzemek esetében is lehetséges-e. Szakértők véleménye szerint a jelenlegi dokumentumokból nem látható, hogy a víz tisztításához szükséges berendezések és technológiák beléptetését elő kívánják-e segíteni, sőt a tervekben a víztakarékosság és annak hatékony felhasználása sem jelenik meg szempontként.
 
Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint érthetetlen, hogy egy ilyen szintű beruházásnál miért nem végeztek részletes környezeti hatásvizsgálatot. Mindezek miatt további kérdéseket tett fel Gurmai Zita az illetékes miniszternek: 
  • Mi a célja a jelenlegihez képest többszörös nagyságrendű víz kiemelését lehetővé tevő beruházásnak Komárom környékén?
  • Van-e tervben az SK Innovation két üzemén kívül harmadik vagy nagy vízigényű gyár létesítése?
  • Megoldható-e, hogy szürkevíz felhasználásával elégítik ki a Komárom térségében működő akkumulátorgyárak vízigényét?
  • Milyen víztakarékosságot szem előtt tartó szabályozás van érvényben a nagy vízigényű üzemek létesítése kapcsán? 
  • Valóban nem készült részletes környezeti hatásvizsgálat a beruházás kapcsán?
  • Milyen feltételek fennállása esetén kötelező elvégezni környezeti hatásvizsgálatot?

Kapcsolódó párttagok