2011. június 25. 12:40

Újabb ötletbetörés a népegészségügyben

Fideszes képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be a népegészségügyi termékdíjról. Akár jó irányba tett lépésnek is gondolhatnánk, hiszen az elképzelés az egészséges táplálkozás előmozdítását és az egészségügy, különösen az egészségfejlesztés finanszírozásának kiegészítését szolgálná az előterjesztők szándéka szerint.

A baj az, hogy a tervezet nem teszi könnyebbé az egészségre előnyös élelmiszerek fogyasztását, mert csak a kedvezőtlen élettani hatású termékeket sarcolja meg, s nem teszi vonzóbbá - például kedvezőbb adókulccsal - az egészség megőrzése érdekében kívánatos termékek választását. Kimaradt a terméklistáról a dohánytermékek és a tömény szeszes italok teljes köre, amelynek fogyasztása kitüntetett felelősséget visel a magyarok rossz egészségének okai között. S még ennél is nagyobb baj, hogy az előkészítés, előzetes egyeztetés nélkül előterjesztett, a parlamentben két hét alatt „átnyomni” kívánt javaslat szerint a népegészségügyi termékadó a központi költségvetés bevételét képezi. Tehát nincs garancia arra, hogy a kivetett különadóból a kormány népegészségügyi célokat finanszírozna vagy a már kivéreztetett egészségügynek juttatna többletforrást.

Az MSZP ezért nem tudja támogatni a Fidesz ötletét. Nem önmagában álló, az egészség- és társadalompolitikát szétforgácsoló sarcokra, hanem bátor népegészségügyi programra van szükség. Olyanra, amely nem zárványként jelenik meg az állam működésében, hanem az egészség érdekében mozgósít erőforrásokat, érthető és megvalósítható feladatokat fogalmaz meg mindazoknak, akik tenni tudnak és képesek saját és közösségük egészsége érdekében.  

Kökény Mihály,
korábbi egészségügyi miniszter