Újabb papír bizonyítja: Orbán megint hazudik

Újabb papír bizonyítja: Orbán megint hazudik
Manfred Weber - a Fideszt is sorai közt tudó - néppárti, valamint Gianni Pittella szociáldemokrata és Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetők tegnap közös levelet írtak a tagállami miniszterelnököknek, köztük Orbán Viktornak. Ebben a következő napokban esedékes vallettai európai csúcs kapcsán az Európai Parlament vezető politikusai egyebek mellett arra kérik a kormányfőket, hogy mutassanak egységes politikai akaratot és vezetői szándékot a közös európai megoldás kidolgozására.

Orbán Viktor miniszterelnök azt állítja, hogy Brüsszel menekültpolitikája megbukott, európai megoldás hiányában csak az unortodox tagállami fellépés hozhat eredményt, Magyarországot pedig meg kell védeni az európai balliberális erők kríziskezelésétől. Ahogyan a frakcióvezetők levele is bizonyítja: a valóság ezzel szemben az, hogy a Fidesz vezetője ordas hazugságokkal téveszti meg a magyarokat, miközben saját pártcsaládjának vezetőivel is szembemegy.
 
A három frakcióvezető nem először szorgalmazza a tagállami miniszterelnökök káros egonacionalizmusa helyett az európai együttműködést. Emlékezetes, hogy Weber, Pittella és Verhofstadt idén szeptemberben már közösen jegyzett egy személyes levelet Orbán Viktornak, amelyben akkor azt kérték tőle: ne akadályozza a menekültkrízis megoldását és támogassa az Európai Bizottság javaslatait.
 
A mostani levél is bizonyítja, hogy Orbán Viktor egyszerűen hazudik. Az Európa-párti erők egységesek és a menekültkrízis közös megoldásában érdekeltek, aljas félrevezetés tehát Brüsszelre mutogatni. Ideje lenne, ha a Fidesz vezetői is meghallanák saját európai frakcióvezetőjük, Manfred Weber szavait, aki legutóbb azt mondta: nem Brüsszel bukott meg a menekültkrízis kezelése során, hanem a nemzeti kormányok, amelyek akadályozzák a közös megoldást.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő