2011. szeptember 16. 12:56

Újabb parlamenti képviselői beadvány a fagykárenyhítéssel kapcsolatban

Dr. Veres János, országgyűlési képviselő legutóbbi sajtótájékoztatóján azt ígérte a nyilvánosságnak Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében, hogy a tavaszi fagykár miatt megyénkben kárt szenvedett gazdák érdekében minden lehetséges eszközzel harcolni fog az ő valóságos megsegítésükért.

Tegnap a képviselő tájékoztatta a megye nyilvánosságát, hogy szeptember 14-ei dátummal benyújtott Gőgös Zoltán képviselőtársával az Országgyűléshez egy önálló indítványt, javaslatot, amit korábban nem fogadott el a Fideszes parlamenti többség.

Most korrigáltuk az akkori hiányolt részét a javaslatnak. Miután azt mondták a bizottságban, hogy nem volt elég konkrét a korábbi javaslatunk - mondta, most láthatják,  pontosan beleírtuk, hogy a kárenyhítés legalább az állami szervek által elismert kár 46%-a legyen. Azért ez a szám, mert ilyen mértékű kárenyhítésre került sor 2007-ben is.

Beleírtunk még egy fontos mondatot azért, hogy elkerüljük az elmúlt hetekben kirobbant vitákhoz hasonlóakat, mégpedig: „A kifizetett kárenyhítés mértéke 100%-ban vissza nem térítendő támogatás legyen.”  Azért, mert a jelenlegi kormány láthatóan visszatérítendő támogatással akarja megoldani a kárenyhítést. Hitelfelvételre akarja a gazdákat rábírni, amely sok esetben nem reális út, hiszen a gazdák közül nem mindenki hitelképes, akinek a termése lefagyott tavasszal.

Természetesen ezzel még nem ér véget a gazdák érdekében történő szocialista fellépés, más parlamenti eszközt is fogok a következő hetekben igénybe venni annak érdekében, hogy a Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei gazdák megkapják a kárenyhítést megfelelő mértékben.  – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Veres János.

Sajnálatosnak tartom, hogy az utóbbi, ebben a témában tartott sajtótájékoztatóm óta, sem a megye fideszes képviselői, sem a MAGOSZ, sem a kormány nem reagált arra a beadványra, amit a gazdák által alapított szervezet képviselői adtak át a miniszterelnök képviselőinek.
 
Mind a mai napig nincs információnk arról, hogy ezen szervezet kérdéseire mi a reakciója Orbán Viktor, miniszterelnöknek. Hiányoljuk a reagálást, és szükségesnek tartjuk, hogy ebben a dologban valljon színt a kormány, azaz a gazdák tiltakozására legyen megfelelő reakció!