mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. szeptember 15. 16:44

Újabb pillérrel erősödik az Európai Egészségügyi Unió

Újabb pillérrel erősödik az Európai Egészségügyi Unió
Sikeresen lezárult az Európai Bizottság által szervezett szakmai és civil konzultáció az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási hatóság (HERA) létrehozásáról, az ennek alapján kidolgozott, végleges jogszabálytervezetet a napokban mutatja be a brüsszeli testület.

A HERA célja, hogy javítsa Európa határokon átnyúló, egészségügyi veszélyekre és szükséghelyzetekre való reagálási kapacitását, illetve képességét. Az uniós egészségügyi ügynökségek megerősítése, a gyógyszerstratégia- és a rákellenes stratégia kidolgozása után ez egy újabb fontos pillér a részben általam kidolgozott és szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb megvalósításában.

A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a globális kihívásokra csak összehangolt és közös megoldásokkal lehet válaszolni: ez fokozottan igaz az egészségügy területére. Ahhoz, hogy még hatékonyabban és a lehető legkisebb veszteséggel tudjuk felvenni a harcot az Európát érő egészségügyi kihívásokkal, központosított és szervezett együttműködésekre van szükség. Félrevezető és hamis állítás, hogy a tagállamok önmagukban, saját hatáskörben megfelelő megoldásokat képesek adni ezekre az egészségügyi krízisekre: a több Unió ebben az esetben jobb egészségügyet jelent.

A most létrejövő HERA egy fontos pillér lesz az Európai Egészségügyi Unió megvalósításában, azonban számos további lépés szükséges még a szolgáltatások általános minősége és a betegbiztonság érdekében. Továbbra is szorgalmazom, hogy minél előbb valósuljon meg az európai közegészségügyi ellátásban egy minőségi kritériumrendszer, amelyet minden tagállamban kötelező teljesíteni. Ehhez mindenekelőtt el kell végezni azokat a stressz-teszteket, amelyek megmutatják a tagállami ellátórendszerek hiányosságait. Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta már az erről szóló javaslatot, most a tagállamokon a sor, hogy meg is valósítsák azt.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közegészségügyi bizottságának tagja
Budapest/Brüsszel – 2021. 09. 13.

Kapcsolódó párttagok